Nagyvilág

Nagyon erőltetné az EU a bevándorlók elleni flottát

europai-unio(210x140).jpg (Array)
europai-unio(210x140).jpg (Array)

De vannak még páran, akik nem hagyták jóvá. Majd most talán.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt várja az uniós országok védelmi, valamint külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásától, hogy azon döntenek az embercsempészek elleni földközi-tengeri katonai misszió létrehozásáról.

“Miután ma meghozzuk a döntést, az ENSZ Biztonsági Tanácsa valószínűleg határozatot hoz a(z ENSZ Alapokmány) hetedik fejezet értelmében”, mondta Mogherini a brüsszeli tanácskozásra érkezve. A szóban forgó nemzetközi jogi dokumentum arról szól, hogy a béke veszélyeztetése esetén a Biztonsági Tanács (BT) akár katonai intézkedéseket is elrendelhet.

A BT-ben vétójoggal rendelkező oroszok eddig azt jelezték diplomáciai úton, hogy nem adnák meg a BT-felhatalmazást az uniós haditengerészeti művelethez.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a brüsszeli eszmecserére érkeztekor azt mondta, hogy egyelőre korai lenne uniós katonai misszióról beszélni, “most még csak felderítő műveletről van szó”.

Mogherini hivatala olyan elképzelést dolgozott ki, amelynek alapján a tagországok haditengerészeti erőket vetnének be az Észak-Afrikából Európába tartó, egyre növekvő nagyságrendű menekülthullám megfékezése érdekében. Immár nem csupán azokat mentenék, akik lélekvesztőiken bajba kerülnek az olasz partok közelében, hanem igyekeznének megsemmisíteni az embercsempészek hajóit is, mielőtt azok útnak indulhatnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik