Nagyvilág

Moszkva nem enged át több NATO-utánpótlást

Se közúton, se vasúton nem szállíthat többé Afganisztánba a NATO orosz területen át. A döntés hivatalosan Medvegyev miniszterelnöké, azonban masszív szerepe lehet benne az ukrajnai konfliktus miatti nyugat-keleti szembenállásnak.

Oroszország úgy döntött, nem engedi át területén az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erőknek (ISAF) szánt utánpótlást – derül ki a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által hétfőn közzétett rendeletből. A közlemény szerint lezárják a szárazföldi és a kombinált (vasúti, közúti és légi) tranzitútvonalakat az észak-atlanti szövetség egységei előtt. A NATO és Oroszország között egyebek mellett az ukrajnai válság miatt rendkívül feszült a viszony.

Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11. terrortámadásokat követően kezdte meg katonai misszióját Afganisztánban, ami akkor a támadásokat elkövető al-Kaida terrorhálózat fellegvára volt. Bár Oroszország nem vett részt a műveletben, 2001-ben engedélyezte, hogy átrepüljenek területe felett a NATO afganisztáni erőit szállító repülőgépek, és 2008-ban beleegyezett abba, hogy vasúton is szállíthassanak utánpótlást az ISAF egységeknek az ország területén keresztül.

A nyugati országok a katonai beavatkozás tetőpontján közel 130 ezres kontingenst állomásoztattak az országban. Mára azonban mindössze 12 500 külföldi – többségében amerikai – katona maradt Afganisztánban. Feladatuk elsősorban az afgán biztonsági erők kiképzése. Washington tervei szerint 2016 végéig összes katonáját kivonja Afganisztánból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik