Nagyvilág

Lesátoroztak a tüntetők a kormányfői hivatal előtt

Macedonia(960x640).jpg (Array)
Macedonia(960x640).jpg (Array)

A macedón demonstrálók addig maradnak, amíg le nem mond a miniszterelnök, Nikola Gruevszki. Egy kiszivárgott hangfelvétel nyomán vonultak tízezrek az utcára.

A beszámolók szerint a Szkopje belvárosában található kormányfői hivatal előtt gyülekező demonstrálók macedón és albán zászlókat lengettek, miközben azt kiabálták, hogy “győzelem, győzelem”.

“Bezártam az üzletem, összepakoltam és Szkopjéba jöttem. Ki kell állnunk és szembe kell szállnunk a bűnözőkkel. A börtönben van a helyük, nem a kormányban” – mondta egy 45 éves tüntető, aki 130 kilométert utazott, hogy részt vegyen a demonstráción, amelyen a legnagyobb ellenzéki párt, a tüntetést szervező baloldali Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) képviselői szerint 100 ezren jelentek meg. Az Albeu.com hírportál arról számolt be, hogy már a reggeli órákban több kilométeres, az ellenzék híveit szállító autóbusz- és gépkocsioszlopokat lehetett látni a Szkopjéba vezető utakon.

A tiltakozók közül többen kijelentették, hogy egészen addig az utcán maradnak, amíg el nem érik a Nikola Gruevszki miniszterelnök vezette kormány lemondását. Zoran Zaev ellenzéki vezető maga is azt kérte híveitől, hogy csak akkor menjenek haza, ha a kormányfő benyújtotta lemondását. Az SDSM elnöke szerint meg kell állapodni egy átmeneti kormányról, amely tiszta és demokratikus választásokat rendez szigorúan rögzített határidőn belül. “Gruevszkinek mennie kell” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Zaev egyúttal arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy közvetlen beavatkozás útján járuljon hozzá a Macedóniában kialakult politikai válság rendezéséhez.

A tüntetések azután kezdődtek a 2 millió lakosú balkáni országban, hogy Zaev hangfelvételeket tett közzé, amelyeken állítása szerint a kormányfő, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el azt a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

A BBC híre szerint a tüntetők letáboroztak a kormányfői hivatal épülete előtt, több száz sátrat állítottak fel, addig maradnak, amíg le ne mond a miniszterelnök. A helyzet a lap szerint pattanásig feszült, a hatóságok mindenre fel vannak készülve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik