Nagyvilág

Felmentették a gyerekeket a trafóba kergető rendőröket

francia-rendor(960x640).jpg (Array)
francia-rendor(960x640).jpg (Array)

2005-ben hatalmas zavargások roppantották meg Franciaországot, amik két fiú halála miatt törtek ki. Az őket egy trafóba kergető rendőrök megúszták a börtönt.

Durva történet sokkolta 2005-ben Franciaországot: két fiút, a 15 éves Bouna Traorét és a 17 éves Zyed Bennát üldözték a rendőrök, a két fiú pedig egy trafóházban akart elrejtőzni. Csakhogy itt halálos áramütés érte őket. Az eset hamar lángra lobbantotta az addig lappangó feszültségeket a bevándorlók lakta környékeken Franciaország-szerte. Autók ezreit gyújtották fel, lázongtak, fosztogattak az országban, nagyon nehezen állt helyre a rend. Most felmentette a bíróság azt a két rendőrt, aki anno megkergette a fiúkat.

A Financial Times azt írja, Sébastien Gaillemint and Stéphanie Kleint ártatlannak hozták ki az ügyből, pedig akár öt év börtönt is kaphattak volna. Nicolas Leger bíró elmondta, a bíróság tisztában van vele, mennyit szenvedtek a fiúk szülei, de hozzátette, ez nem a zavargásokról vagy a rendőrségről szóló per volt, csak az adott ügyről.

 

Samir Mihi, egy Clichy-sous-Bois (itt történt az eset) adott környékének lakóit tömörítő egyesület tagja nagy csalódásnak nevezte az ítéletet. Azt ugyanakkor hárította, hogy a bíróság döntése újabb felkeléshullámot indíthatna el. Adel Benna, az egyik fiú bátyja szerint a döntés csak azt bizonyította, hogy ” a rendőrök érinthetetlenek…, nincs igazság a világon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik