Nagyvilág

Felállítja az EU az embercsempészek elleni haderőt

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Különös módon az ENSZ-BT felhatalmazás megadása előtt jelentették be az EU-Navfor-Med nevű művelet létrejöttét. Hende Csaba is jelen volt a döntésnél, ami szerinte fontos lépés, ahogy az lenne még, ha továbbra is támogatnák a sérülékeny Nyugat-Balkánt.

Döntés született az EU-országok védelmi és külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán arról, hogy az unió haditengerészeti műveletet indít a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából – zömmel Líbiából – Európába tartó menekülthullám megfékezésére, katonai erővel lép fel az embercsempészek ellen. Az “EU-Navfor-Med” nevű művelet főhadiszállása Róma, parancsnoka Enrico Credendino olasz ellentengernagy lesz. A művelet végrehajtásához az Unió számít az ENSZ Biztonsági Tanács felhatalmazására.

Ezzel megkezdődhet az “erők generálása”, vagyis tényleges haditengerészeti kapacitások bevonása. Amíg a politika nem adja meg a zöld jelzést a katonai tervek végrehajtásához, addig nem adható ki tűzparancs, és a művelet keretében – az eddigi járőrözés és a hajótörött menekültek mentése mellett – legfeljebb hírszerzési értesülések gyűjtését kezdhetik el. A művelet első szakaszában feltérképezik az embercsempészek által leggyakrabban használt tengeri útvonalakat. Radar- és műholdfelvételeket készítenek, felderítő repüléseket végeznek és igyekeznek azonosítani a jelzés nélkül közlekedő hajókat.

 

Hende Csaba honvédelmi miniszter – aki Szabó Lászlóval, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával együtt Magyarországot képviselte az értekezleten – nyilatkozatában az “EU-Navfor-Med” létrehozását fontos lépésnek minősítette “az illegális migrációt segítő bűnözői modell felszámolása irányában”. Hende szerint a védelmi miniszterek emellett megvitatták az európai katonai képességfejlesztési projekteket, illetve az európai védelmi ipar és piac kérdéseit.

A magyar honvédelmi miniszter szerint a Nyugat-Balkán stabilitását és biztonságát továbbra is világos prioritásként kell kezelni az unióban. “A 22 halálos áldozatot követelő macedóniai események is arra figyelmeztetnek, hogy rendkívül gyorsan instabilitáshoz vezethetnek a térség konfliktusai. Ezenfelül problémát jelentenek a régióból származó radikális iszlám harcosok, akik hazatérve szintén konfliktusok katalizátorai lehetnek” – figyelmeztetett Hende.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik