Nagyvilág

Bűnözők pályáztak a marokkói férfi veséjére

Sőt, gyerekeket vettek meg a családjuktól a spanyolországi maffiózók, hogy betöréseket végeztessenek velük.

1,8 millió forintnyi pénzt kínált egy marokkói illegális bevándorlónak egy spanyolországi bűnbanda, ha eladja az egyik veséjét – közölte a rendőrség, miután letartóztatták a csoport öt tagját.

A klán után már két éve nyomoztak a spanyol hatóságok, eddig a bűnszervezet 48 tagját sikerült letartóztatni. A luxusingatlanok kifosztására szakosodott bűnözők személyes okok miatt tettek kitérőt a szervkereskedelem területén: vezetőjük kisfiának súlyos betegsége miatt transzplantációra van szüksége.

A maffiózók kihasználták, hogy a marokkói férfi rosszul beszél spanyolul: azt hitették el vele, hogy csak vért kell adnia és megpróbáltak vele aláíratni egy nyilatkozatot a szervadományozásról. A férfi megijedt és visszakozott, ekkor bezárták, megverték és azzal fenyegették, hogy megölik.

Az interneten egyébként egyre több spanyolországi hirdetés található, melyben valaki eladásra kínálja valamelyik szervét. Ez ugyanakkor illegális és 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A szervadományozásra csak akkor van lehetőség, ha a felajánlást nem kényszer hatására teszik és nem jár érte anyagi ellenszolgáltatás.

A bűnbanda egyébként nőkkel és gyerekekkel végeztette a betöréseket, akiket megvettek családjuktól: a pénzért cserébe a szülők lemondtak a gyámságról egy-egy maffiatag javára, de olyan esetekről is tudnak, amikor kamaszlányokat adtak férjhez a szervezet tagjaihoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik