Nagyvilág

Álláshirdetésben keres hóhérokat Szaúd-Arábia

Ők is napirenden tartják a halálbüntetést – olyan sűrűek lettek a lefejezések, hogy nincs rá elég ember.

A szaúdi kormány hétfőn hirdetést adott fel, melyben nyolc hóhérnak kínálnak állást – a munkakör megnevezése hivatalosan „vallási funkcionárius”. A hirdetésben foglaltak szerint a halálos ítéletek végrehajtásán kívül időnként a kisebb bűnöket elkövető elítéltek egyes testrészeinek amputálását is el kell végezniük. A jelentkezőktől ugyanakkor nem várnak semmilyen különös képzettséget.

Az Amnesty International adatai szerint egyébként tavaly Kína és Irán után Szaúd-Arábiában hajtották végre a legtöbb kivégzést. Az arab országot Irak és az Egyesült Államok követi.

Míg tavaly összesen 88 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában, idén már 85-nél járnak. A Human Rights Watch adatai szerint tavaly a legtöbbeknek gyilkosság miatt kellett az életükkel fizetni, 38-an pedig kábítószerrel való visszaélést követtek el. A szaúdi hatóságok nem adtak magyarázatot arra, hogy miért nőtt meg ennyire a kivégzések száma, de diplomaták úgy vélik, hogy a háttérben az állhat, hogy több bírát neveztek ki az utóbbi időben, amely felgyorsította az ügyek lezárását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik