Nagyvilág

30 ezren vonultak a macedón békemeneten

Macedonia(960x640).jpg (Array)
Macedonia(960x640).jpg (Array)

A kormányfőt biztosította támogatásáról a több tízezer ember Skopjében. Eközben az ellenzék híveinek ezrei is folyamatosan tiltakoznak, és a válságot a parlamenti pártok tanácskozása se tudta megoldani.

Csaknem 30 ezer tüntető vonult utcára hétfő este Szkopjéban, hogy támogatásáról biztosítsa Nikola Gruevszki macedón miniszterelnököt, akinek lemondását az ellenzék már hetek óta követeli.

Az ellenzék támogatói közben a kormánypárti tüntetéstől 2 kilométerre, a kormány székháza előtt táboroznak. A kabinet távozását követelő demonstrálók mintegy ezren lehetnek az AFP helyszíni tudósítója szerint. Az ellenzék korrupcióval, választási csalással, törvényellenes lehallgatások elrendelésével vádolja a miniszterelnököt. A hétfőre virradó éjszakát mintegy százan töltötték a kormány székháza előtt, miután előző nap tízezrek tüntettek a kabinet lemondását követelve.

Hétfőn a négy legnagyobb parlamenti párt vezetői, a konzervatív Gruevszki, a szocialista Zoran Zaev, a kormánykoalíciót erősítő albán párttól Ali Ahmeti, valamint az albánok egyik ellenzéki pártjának vezetője, Menduh Thaci a válság megoldásáról tárgyaltak. Zaev azt mondta, hogy az egyeztetésen nem sikerült előrehaladást elérni, és a helyzetet csak Gruevszki lemondásával és egy ügyvivő kormány megalakulásával lehetne rendezni.

A macedón kormányfő szombaton kijelentette, hogy nem akar lemondani. Az általa vezetett Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) arra kérte a polgárokat, hogy vegyenek részt a kormányt támogató hétfő esti ellentüntetésen a parlament előtt. Megfigyelők attól tartanak, hogy összecsapások lehetnek a két tábor között.

A tüntetések azután kezdődtek a kétmilliós balkáni országban, hogy Zaev hangfelvételeket tett közzé, amiken szerinte a kormányfő, a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogyan tussolják el azt a négy évvel ezelőtti emberölést, amit rendőrök követtek el. Múlt kedden a lehallgatási botrány miatt lemondott az ország két minisztere és a hírszerzés vezetője. A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik