Nagyvilág

Hazaviszik Oroszországba a szökött milliárdost

bilincs, öltöny, politikus (Array)
bilincs, öltöny, politikus (Array)

Két éve keresték a moszkvai „felhőkarcoló-királyként” emlegetett üzletembert, Kambodzsában fogták el.

Kambodzsa vasárnap kiadta Oroszországnak a hazájában csalással vádolt Szergej Polonszkij milliárdost, aki illegálisan tartózkodott a délkelet-ázsiai országban. A férfit egy Moszkvába induló járatra tették fel kora reggel – közölte egy kambodzsai tisztviselő. 

Polonszkijt pénteken vették őrizetbe, mert már két éve lejárt a vízuma.

Nyolcvan embert csapott be 

Az orosz hatóságok 2013-ban emeltek vádat a Mirax Group építőipari konszern volt elnöke ellen, akit hazájában moszkvai “felhőkarcoló-királyként” emlegettek. A vád szerint nyolcvan embert károsított meg egy épületegyüttes kivitelezésekor. Vállalata mintegy 5,7 milliárd rubelt (38 milliárd forint) kapott a befektetőktől a beruházásra, de nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. Szergej Polonszkij utasítására a vállalat vezetősége csődeljárást és felszámolást kezdeményezett a cég ellen.

Embereket veszélyeztetett viccből

A kambodzsai érdekeltségekkel is rendelkező 42 éves üzletembert 2013-ben vették először őrizetbe egy délnyugat-kambodzsai szigeten, de egy másik ügy miatt. A milliárdos két társával együtt újévi mulatozás közepette, részegen a hajófülkékbe zárta egy jacht legénységét, majd arra kényszerítette őket, hogy ugorjanak a tengerbe, és úszva érjék el a partot. Polonszkij három hónapot töltött börtönben. Ezt követően Izraelbe utazott, de később visszatért Kambodzsába. A férfit az Interpol is körözte.

2014-ben egy kambodzsai bíróság úgy döntött, hogy nem lehet kiadni Oroszországnak, mert a két ország között nincs kiadatási egyezmény. Az ítéletet követően Polonszkij azt nyilatkozta, ő ártatlan és Oroszországban csak azért emeltek vádat ellene, hogy a hatóságok ellenőrzés alá vonják gazdasági érdekeltségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik