Nagyvilág

Engedélyezhetik a melegházasságot Írországban is

Melegházasság (Array)
Melegházasság (Array)

Az előzetes felmérések szerint a jövő heti népszavazáson a többség támogatni fogja, hogy azonos neműek is egybekeljenek. A szigetországban 20 éve még bűncselekménynek számított a homoszexualitás.

A pénteki népszavazáson az ír lakosság várhatóan az azonos neműek házasságának engedélyezésére fog szavazni több olyan közvélemény-kutatási eredmény szerint. Írország lehet az első, amelyben ezt a jogot népszavazáson hagyják jóvá.

A sokáig Nyugat-Európa egyik legkonzervatívabbnak tekintett országában a homoszexuálisok jogainak támogatása az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt, párhuzamosan azzal, hogy a katolikus egyház tekintélye összeomlott az egyházon belüli pedofilbotrányok hatására.

A The Irish Times című lap által 1200 választópolgár körében végzett felmérés eredménye szerint az emberek 58 százaléka az intézkedés mellett fog szavazni, 25 százalékuk ellene, 17 százalékuk pedig határozatlan.

Két további felmérés kimenetele szerint, amelyet vasárnap megjelenő lapokban tesznek közzé, az alkotmánymódosításra több mint 60 százaléknyian fognak szavazni, illetve 53 százaléknyian, úgy hogy az ellenzők aránya 24 százalék, a határozatlanoké pedig csaknem ugyanennyi.

Elemzők azt mondják, az igen tábor aránya csökkent az utóbbi időben, de korántsem olyan jelentősen, mint amikor a válás lehetőségének bevezetéséről döntöttek referendumon 1995-ben. Akkor, hetekkel a szavazás előtt az “igen” tábor még 44 százalékponttal vezetett a “nem” tábor előtt, de a konzervatívok kampányának hatására ez az előnyük szinte eltűnt, és igennel csupán 50,3 százalék szavazott végül.

A homoszexualitás sokáig tabunak számított a szigetországban, csak 1993-ban törölték el bűncselekmény minősítését, ma pedig már minden jelentősebb párt kiáll a melegek jogai mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik