Nagyvilág

Tizenéves lány robbantotta fel magát Nigériában

robbantás nigériában (Array)
robbantás nigériában (Array)

A robbantásban legalább hét ember meghalt és 31 megsebesült.

A szemtanúk szerint a legfeljebb 13 éves lány egy zsúfolt piacon, egy forgalmas buszpályaudvar közvetlen közelében robbantotta fel magát az északkeleti Damaturu városában, Yobe szövetségi állam székhelyén.

A hidzsábot viselő lány ruhájába rejtette a robbanószerkezetet, amelyeket azért nem fedeztek fel a biztonságiak, mert a merénylőt fiatal korára tekintettel nem vizsgálták át, amikor belépett a piac területére.

“Olyan fiatal kislány volt, senki sem gondolta volna róla, hogy egy ilyen alattomos tettre használják fel” – mondta egy szemtanú.

Bár a terrorcselekményt egyelőre senki sem vállalta magára, a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet korábban többször használt fel fiatal lányokat öngyilkos robbantásos merényletek elkövetésére.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. A Boko Haram tavaly több tízezer négyzetkilométernyi területet hódított meg, ezreket megölt és mintegy másfél millió embert elüldözött otthonából. A nigériai, csádi és nigeri hadseregek közösen léptek fel ellene, és sikerült jelentősen visszaszorítaniuk a terrorszervezetet.

Megfigyelők szerint vereségei miatt a csoport mostanában ismét gerilla harcmodort alkalmaz, és terrorcselekményekkel próbálja destabilizálni a 175 milliós afrikai ország döntően muszlimok lakta északi részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik