Nagyvilág

Tíz palesztin sérült meg az izraeli összecsapásban

Palesztinok-menekulnek-otthonukbol(210x140).jpg (Array)
Palesztinok-menekulnek-otthonukbol(210x140).jpg (Array)

Összetűztek egymással palesztin tüntetők és zsidó zarándokokat kísérő izraeli katonák pénteken a ciszjordániai Nábluszban, tíz palesztin megsebesült, közölték palesztin és izraeli források.

Palesztin biztonsági források és szemtanúk állítása szerint a katonák éles lövedékekkel lőttek a köveket dobáló tüntetőkre. Az izraeli hadsereg megerősítette az összetűzés tényét, de azt tagadta, hogy éles lövedéket használtak volna.

A közelben lévő zsidó telepekről mintegy ezer zarándokot szállítottak autóbuszokkal péntek reggel a József sírjaként ismert zarándokhelyhez. A katonák a konvoj zavartalan haladása érdekében lezárták az oda vezető utakat. Tiltakozásuk jeleként a palesztinok köveket dobáltak, amire válaszul a katonák rájuk lőttek.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője elmondta, hogy szerda este óta összesen mintegy háromezer zarándokot kísértek a sírhoz. A közelben mintegy kétszáz palesztin gyűlt össze, köveket dobáltak és gumiabroncsokat égettek.

A Balata palesztin menekülttábor közepén fekvő sírt a zsidó hagyomány József, Jákob pátriárka fia sírjaként tiszteli. Több történész véleménye szerint egy imám sírja, de a szamaritánusok is egyik szent helyüknek tartják.

A zarándoklatokat rendszerint havonta egyszer, és mindig az éjszakai órákban engedélyezik, hogy elkerüljék a zarándokok és a palesztin lakosság közötti összeütközéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik