Nagyvilág

Moszkvában hatalmas bulival ünneplik a metró 80. születésnapját

Moszkvai metró (Array)
Moszkvai metró (Array)

A Budapesten sem ismeretlen szerelvények is felvonulnak majd a különleges két napos parádén.

A rég- és a közelmúlt metrószerelvényeinek a felvonulásával kezdődött meg pénteken Moszkvában a 80 éves földalatti ünneplése.

Fúvószenekar köszöntötte a begördülő régi szerelvényeket az Oktyabrszkaja megállónál, a számtalan elágazást összekötő körvonalon, amelyet a moszkvaiak csak egyszerűen gyűrűnek hívnak. Az első vonal, a piros színű Szokolnyikitől a Park Kulturi megállóig járt.

Nyikita Mihalkov a metróban

Reggel fél hatkor indultak a különböző korszakokban gyártott metrószerelvények, elöl az 1930-as évek, majd a későbbi korok kocsijai. A zenekar minden egyes szerelvény tiszteletére a korszak zenéjét játszotta. Elhangzott a kedvelt szovjet rajzfilmzene is, amely szerint “a barátság mosollyal kezdődik”.

Számos film kötődik a moszkvai metróhoz. A Moszkvai séta című, 1964-ben bemutatott híres lírai komédiában, amely a hatvanas évek naiv fiataljairól szól, Nyikita Mihalkov színész-filmrendező énekelte a film betétdalát a metró mozgólépcsőjén. Az utóbbi hetekben sok-sok más orosz híresség mellett az ő hangját is hallhatták a föld alatt utazók, amint köszöntötte őket a jubileum alkalmából és jó utat kívánt nekik.

A 80. évforduló alkalmából a leghosszabb vonalon, az Arbatszko-Pokrovszkaján metrómúzeumot rendeztek be. Minden kocsi más korszakot mutat be. Korhű ruhákba öltözött színészek utaznak a kocsikban és korhű újságokat olvasnak.

A londoni, a párizsi és a New York-i metró után a világon a 4. legnagyobb a moszkvai a maga 12 vonalával és összesen 327,5 kilométer hosszú hálózatával, de a világon a legtöbb embert szállítja. A 80 év alatt 145 milliárd ember utazott a moszkvai metrón.

 
Fotó: Europress 

A Pervij kanal állami televíziós csatorna riportere ugyanakkor pontatlanul fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy manapság a hétköznapokon átlagban több mint 9 millió utasával gyakorlatilag olyan a moszkvai metró, mintha “egész Magyarországot” vinné. Annyi bizonyos, hogy a hivatalosan 12, de a feltételezések szerint legalább 15-16 milliós metropolisz lakóinak a többsége a felszíni közlekedési dugók miatt a metrót használja, ha biztosan el akar jutni céljához.

162 forint a jegy

A Moszkvában közlekedők 56 százaléka használja manapság a metrót, amelyet még mindig elég olcsón vehetnek igénybe az emberek. Egy utazás ára 30 rubel (mintegy 162 forint), a jeggyel akárhányszor át lehet szállni és korlátlan ideig lehet a metróban tartózkodni. Az úgynevezett “egységes” elektronikus jeggyel a földfelszíni közlekedési eszközöket is igénybe lehet venni 50 rubelért. Egy napra pedig 210 rubelért lehet korlátlan számú utazásra szóló jegyet kapni.

A metró tökéletes tájékozódási pont Moszkvában. Ha valaki valahova el szeretne jutni, nem az utcát, hanem a közelben lévő metrómegállót adják meg számára.

1935. május 15-én akkora volt az érdeklődés, hogy külön belépővel mehettek be az emberek a moszkvai metróba, amely a háborúban óvóhelyként szolgált. 1941-ben fel akarták robbantani, hogy ne kerüljön az orosz fővárost körülvevő náci német hadsereg kezébe. Egy történész a Pervij kanalnak elmondta, akkor ijedtek meg igazán a moszkvaiak, és gondolták, hogy minden elveszett, amikor megkezdődött a metrószerelvények elszállítása az orosz fővárosból.

A moszkvai metró 196 megállójából 44 az orosz kulturális örökség része. A legdíszesebbek között van a körvonalon lévő Kijevszkaja és a Novokuznyeckaja megálló híres mozaikképeivel. Utóbbiakat a második világháborús leningrádi blokád közepette készítette Vlagyimir Frolov híres orosz képzőművész, aki 1942-ben, a munka befejezését követően éhen halt.

A moszkvai metró építése 1931-ben kezdődött, de a bővítése nem áll meg. 2020-ig még 78 megállót adnak át, folyamatosan korszerűsítik a síneket, valamint új vagonokat állítanak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik