Nagyvilág

Letámadták a hackerek a Bundestagot

Azt egyelőre még nem tudják, hogy a behatolás érint-e érzékeny adatokat.

A támadásról a Spiegel Online számolt be pénteken, és a Bundestag szóvivője megerősítette a hírportál értesülését. Közölte, hogy a Bundestag hivatala és a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szakemberei dolgoznak az ügy feltárásán. A szóvivő részletekről nem tájékoztatott.

A Spiegel Online szerint a Bundestag informatikai szakértői már napokkal korábban észleltek behatolási kísérletet a parlament belső hálózatába. Ezzel csaknem egy időben a belső elhárítást végző nemzetbiztonsági szolgálat, az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) informatikai elhárítással foglalkozó részlege is észlelte, hogy támadás történt a Bundestag rendszere ellen.

A hírportál szerint a szakemberek súlyosnak ítélik az esetet. Az egyelőre nem ismert, hogy a támadás érint-e érzékeny adatokat. A hálózat egy részét biztonsági okokból leállították, így leválasztották a rendszerről egyebek között az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) leleplezett titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásait, illetve az NSA és a német külföldi hírszerző szolgálat (BND) együttműködésének feltárásával foglalkozó vizsgálóbizottság munkája során keletkezett anyagokat tartalmazó meghajtókat is – írta a Spiegel Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik