Nagyvilág

Kampánygyűlés közben végeztek egy polgármester-jelöltettel Mexikóban

A baloldali jelöltet Mexikó délnyugati részén lőtték le. Az áldozat korábban fegyveres önvédelmi csoporttal szállt szembe a drogkartellekkel.

A Michoacán szövetségi állambeli Yurécuaro polgármesteri címére pályázó Enrique Hernández Salcedo éppen beszédet mondott a város központjában egybegyűlt lakosok előtt csütörtök este, amikor egy fegyveres kommandó tagjai “egy mozgó járműből” tüzet nyitottak rá. A támadásban még hárman megsebesültek, köztük a politikus felesége is – derül ki az ügyészi hivatal közleményéből.

Salcedo a Morena nevű baloldali párt tagja, korábban a Mexikóvárostól 450 kilométerre lévő, 30 ezer lakosú településen egy helyiekből verbuvált önvédelmi csoportot vezetett, amely 2013-ban azért fogott fegyvert, hogy szembeszálljon gyilkosságokat elkövető és zsarolásokkal foglalkozó drogkartellek ellen.

Már a harmadik áldozat

Hernández az utóbbi három hónapban már a harmadik olyan polgármesterjelölt a régióban, aki gyilkosság áldozata lett a június 7-én esedékes részleges helyhatósági választások előtt. A térség a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő erőszak egyik legnagyobb elszenvedője az országban.

Május 1-jén a Michoacánnal szomszédos Guerrero szövetségi államban Ulises Fabian Quirozzal, a hatalmon lévő Intézményes Forradalmi Párt (PRI) chilapai polgármesterjelöltjével végeztek, miközben egy választási rendezvényről távozott. Ugyanebben az államban márciusban az Ahuacuotzingo irányítására pályázó egyik baloldali jelöltet elrabolták, majd megölték, néhány hónnappal azután, hogy felesége már ugyanerre a sorsra jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik