Nagyvilág

Feminista csoport vonul a koreai demilitarizált övezetben

Gloria Steinem (Array)
Gloria Steinem (Array)

Engedélyt adott Szöul egy nőkből álló nemzetközi jogvédő csoportnak pénteken arra, hogy békemenetet tartson a két Korea közötti demilitarizált övezeten keresztül.

A mintegy 30 fős csoport, élén az amerikai Gloria Steinem neves jogvédővel május 24-én szándékozik észak-déli irányban keresztülmenni a világ legszigorúbban őrzött határsávján. A dél-koreai kormány mindazonáltal azt javasolja az aktivistáknak, hogy kerüljék el a két Korea közötti tűzszünet megkötésének helyszínét, a demilitarizált övezet közepén elhelyezkedő Panmindzsont és helyette azon a nyugati folyosón haladjanak, amelyet az észak-koreai keszongi ipari parkba dolgozni járó dél-koreaiak is használnak – derült ki a dél-koreai országegyesítési minisztérium közleményéből.

A jogvédők elmondták: a béke üzenetét közvetítő sétájukkal szeretnék abbéli reményüket kifejezni, hogy az 1950-53-as koreai háború miatt kettészakadt családok egyszer majd újra egyesülhetnek és csökkenhet a két fél közötti katonai feszültség.

A dél-koreai kormány ugyanakkor jelezte, hogy a tervezett eseményt úgy kell lebonyolítani, hogy ne okozzon felesleges feszültséget a Koreai-félszigeten. A felvonulás szervezői azt mondták, hogy Észak-Korea már a múlt hónapban támogatásáról biztosította az eseményt.

A békemenetet bírálók szerint bár az aktivisták terve jó célt szolgál, nem segít megoldani az Észak-Koreával kapcsolatos problémákat a nukleáris fegyverkezés vagy az emberi jogok védelme terén. A két Korea papíron most is háborúban áll egymással. A sűrűn aláaknázott – 4 kilométer széles és 248 kilométer hosszú – demilitarizált övezet mindkét oldalát katonák százezrei őrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik