Nagyvilág

Felfüggesztettet kapott a román kormánypárt elnöke

Liviu Dragnea (Array)
Liviu Dragnea (Array)

Választási csalás megszervezésével és befolyással való üzérkedéssel vádolták.

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Liviu Dragneát, a kormányzó Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnökét, egyben közigazgatási minisztert – tudósít az MTI.

A politikust azzal gyanúsították, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az államfő leváltásáról kiírt népszavazáson, hogy elérjék az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt Traian Basescu akkori államfő leváltása érdekében.

Hetvennégy másik embert is megvádoltak, ők is felfüggesztett börtönt vagy felmentést kaptak.

A perben Victor Ponta miniszterelnököt is beidézték, aki azt mondta: a szociáldemokraták kizárólag törvényes eszközökkel mozgósítottak választókat, a részvételi adatok begyűjtésére létrehozott hálózatukat pedig kizárólag tájékozódásra használták. Szerinte Dragneát igazságtalanul vádolják azzal, hogy politikai haszonszerzés céljából latba vetette befolyását, mert minden választási kampány erről szól.

Ugyanakkor olyan tanúkat is beidéztek, akik azt vallották, hogy nem is vettek részt a népszavazáson, de személyes adataikat, aláírásukat valakik ráhamisították a részvételi ívre.

Dragnea ártatlannak vallotta magát, de kijelentette: ha bűnösnek találja a bíróság, lemond minden tisztségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik