Nagyvilág

A méhek több mint 40 százaléka elpusztult tavaly Amerikában

Mehek(210x140).jpg (Array)
Mehek(210x140).jpg (Array)

Öt méhkolóniából több mint kettő kipusztult tavaly az Egyesült Államokban, a szakembereket az döbbentette meg leginkább, hogy a legnagyobb pusztulás éppen nyáron történt.

2014 áprilisa óta az amerikai méhészek méhkolóniáik 42,1 százalékát veszítették el, ami az utóbbi öt év második legkiugróbb méhpusztulásának számít – mutatta ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium számára készült felmérés, amely a méhészek közreműködésével zajlott. Összehasonlításként: 2013 és 2014 között 34,2 százalékos volt az amerikai méhpopuláció pusztulása. A friss felméréshez mintegy 6100 méhésztől kaptak adatokat, akik 400 ezer kaptárral rendelkeznek, ami az amerikai méhkolóniák 15,5 százalékát teszi ki.

Oklahomában, Illinoisban, Iowában, Delaware-ban, Marylandben, Pennsylvaniában, Maine-ben és Wisconsinban a kaptárok több mint 60 százaléka kihalt 2014 áprilisa óta.

“Rossz dolgok történtek”

A jelentés egyik szerzője, Keith Delaplane szerint a méhpusztulás arra hívja fel a figyelmet, hogy az agroökoszisztémában “rossz dolgok történnek”. Hozzáfűzte: a méheket könnyű számon tartani, ezért válik rajtuk keresztül ilyen nyilvánvalóvá a probléma.

A méhpusztulás a nyomasztó adatok ellenére mégsem annyira súlyos, mivel egy kaptár kihalása után a méhészek meg tudják osztani a túlélő kolóniákat és újakat tudnak létrehozni, így a méhek száma ismét helyreáll – magyarázta Delaplane és a jelentés társszerzője, Dennis van Engelsdorp, a Marylandi Egyetem kutatója.

A szakembereket főleg az döbbentette meg, hogy több méh pusztult el nyáron, mint télen. Mióta öt éve a mezőgazdasági tárca elkezdte a rendszeres felmérést, nem volt példa arra, hogy a nyári méhpusztulás aránya felülmúlja a téli veszteséget. A nyári méhpusztulás megerősíti a rovarirtószerek nagyobb szerepét, mivel a paraziták, atkák főleg télen okoznak kárt a populációban. Jeff Pettis, a kormány mezőgazdasági minisztériumának vezető rovartudósa hangsúlyozta: legalábbis részben a rovarirtók a felelősek a pusztulásért.
Delaplane és vanEngelsdorp szerint a paraziták, a rossz táplálkozás és a rovarirtószerek együttesen okolhatók a háziméhek pusztulásáért.

Az Egyesült Államokban tapasztalható méhpusztulás problémájával a kormányzat is foglalkozik, a Fehér Ház munkacsoportot hozott létre a kérdés tanulmányozására, amely várhatóan heteken belül letesz az asztalra egy országos tervet a probléma kezelésére. A Kongresszus mezőgazdasági bizottságának egy albizottsága pedig szerdán meghallgatást tartott az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik