Nagyvilág
Méhek (Array)

A méhek több mint 40 százaléka elpusztult tavaly Amerikában

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 05. 15. 11:17

Öt méhkolóniából több mint kettő kipusztult tavaly az Egyesült Államokban, a szakembereket az döbbentette meg leginkább, hogy a legnagyobb pusztulás éppen nyáron történt.

2014 áprilisa óta az amerikai méhészek méhkolóniáik 42,1 százalékát veszítették el, ami az utóbbi öt év második legkiugróbb méhpusztulásának számít – mutatta ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium számára készült felmérés, amely a méhészek közreműködésével zajlott. Összehasonlításként: 2013 és 2014 között 34,2 százalékos volt az amerikai méhpopuláció pusztulása. A friss felméréshez mintegy 6100 méhésztől kaptak adatokat, akik 400 ezer kaptárral rendelkeznek, ami az amerikai méhkolóniák 15,5 százalékát teszi ki.

Oklahomában, Illinoisban, Iowában, Delaware-ban, Marylandben, Pennsylvaniában, Maine-ben és Wisconsinban a kaptárok több mint 60 százaléka kihalt 2014 áprilisa óta.

“Rossz dolgok történtek”

A jelentés egyik szerzője, Keith Delaplane szerint a méhpusztulás arra hívja fel a figyelmet, hogy az agroökoszisztémában “rossz dolgok történnek”. Hozzáfűzte: a méheket könnyű számon tartani, ezért válik rajtuk keresztül ilyen nyilvánvalóvá a probléma.

A méhpusztulás a nyomasztó adatok ellenére mégsem annyira súlyos, mivel egy kaptár kihalása után a méhészek meg tudják osztani a túlélő kolóniákat és újakat tudnak létrehozni, így a méhek száma ismét helyreáll – magyarázta Delaplane és a jelentés társszerzője, Dennis van Engelsdorp, a Marylandi Egyetem kutatója.

A szakembereket főleg az döbbentette meg, hogy több méh pusztult el nyáron, mint télen. Mióta öt éve a mezőgazdasági tárca elkezdte a rendszeres felmérést, nem volt példa arra, hogy a nyári méhpusztulás aránya felülmúlja a téli veszteséget. A nyári méhpusztulás megerősíti a rovarirtószerek nagyobb szerepét, mivel a paraziták, atkák főleg télen okoznak kárt a populációban. Jeff Pettis, a kormány mezőgazdasági minisztériumának vezető rovartudósa hangsúlyozta: legalábbis részben a rovarirtók a felelősek a pusztulásért.
Delaplane és vanEngelsdorp szerint a paraziták, a rossz táplálkozás és a rovarirtószerek együttesen okolhatók a háziméhek pusztulásáért.

Az Egyesült Államokban tapasztalható méhpusztulás problémájával a kormányzat is foglalkozik, a Fehér Ház munkacsoportot hozott létre a kérdés tanulmányozására, amely várhatóan heteken belül letesz az asztalra egy országos tervet a probléma kezelésére. A Kongresszus mezőgazdasági bizottságának egy albizottsága pedig szerdán meghallgatást tartott az ügyben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.