Nagyvilág

Végre visszafogták Amerikát a tömeges telefonlehallgatásban

Lehallgatás (Array)
Lehallgatás (Array)

Így, ahogy most van, abbamarad. Mostantól bírói engedély kell, és csak keresőszavakra figyelhet a titkosszolgálat.

Az amerikai képviselőház tegnap megszavazta azt a törvényt, ami visszafogja az egyik amerikai titkosszolgálatot, az NSA-t abban, hogy tömegesenen hallgassa le az amerikaiakn telefonjait. A lehallgatásokról már 2006-ban írt a USA Today, de Edward Snowden szivárogtatásaival kerültek újra a hírekbe. 

338 igen és 88 nem szavazattal ment át a Freedom Act, ami a jelenlegi formájában beszünteti az adatgyűjtést. A törvény szerint az NSA-nak mostantól bírói határozatra van szüksége a lehallgatásokhoz, a felvételeket pedig a telekom-társaságok kezelik majd. A megkapott felvételekben is csak speciális keresőszavakkal kereshetnek, nem hallgathatják meg az egészet. 

A törvényt még nem fogadták el hivatalosan, ehhez a szenátus jóváhagyása is kell. A szabadságjogi csoportok azt remélik, hogy a felsőház még szigorít egy kicsit a törvényen, mert a mostani laza megfogalmazást aggasztónak tartják. Az NSA ugyanis pont azért gyűjthetett rengeteg adatot amerikaiakról, mert a saját érdekük szerint értelmezték a szeptember 11-e után elfogadott Patriot Act törvényeket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik