Nagyvilág

Véget vethetne Indonézia az ujjazós szüzességtesztnek

indonez-rendorseg(960x640).jpg (Array)
indonez-rendorseg(960x640).jpg (Array)

A nemzet becsületét védi az indonéz hadsereg azzal, hogy a hadba belépni kívánó nőket belülről is ellenőrzik. Egy civil szervezet szerint az eljárás fájdalmas és megalázó.

Emberi jogok védelmével foglalkozó szervezetek sürgetik az indonéz hadsereget, hogy állítsa le a kétujjas szüzességvizsgálatot a nőknél. Ugyanis az ottani haderőben is szolgálhatnak nők, de szigorú elvek mentén: csak szűzen kerülhetnek be, ezt viszont egy megaláó procedúra során kell bizonyítaniuk – írja a brit Independent.

Az erőszakos szűzhártya-vizsgálat a Human Rights Watch (HRW) szerint erősen szexista és megalázza a nőket, ráadásul a nemzetközi emberi jogi egyezmények is tiltják ezt. A HRW által megkérdezett, jakartai katonakórházban dolgozó orvos szerint mindennapos ez a teszt, amit zömmel női orvosok végeznek, de egy megkérdezett szerint előfordult olyan eset, hogy férfi végezte el. A cél “a nemzet méltóságának és becsületének” megőrzése a hivatalos formula szerint.

A HRW szerint a rendőrségnél is létezik ez az eljárás, amiről tavaly novemberben jelentést is írtak. Egy ilyen tesztnek alávetett nő azt mondta az aktivistáknak, hogy “két ujjat helyeznek be. Nagyon fáj. A barátom el is ájult, mert… ez nagyon fáj, nagyon fáj”. Nisha Varia, a szervezet nőjogi igazgatója szerint Indonézia végre beláthatná, hogy a nemzet biztonságához semmit sem ad hozzá, ha ilyen megalázó procedúráknak vetik alá a nőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik