Nagyvilág

Tizenegy embert megölt a Boko Haram női öngyilkos terroristája

boko-haram(960x640).jpg (Array)
boko-haram(960x640).jpg (Array)

Új taktikát vetett be a terrorszervezet, amely a nőket eleven pajzsként használva biztosítja a férfiak visszavonulását.

Legkevesebb tizenegy ember halhatott meg egy pokolgépes öngyilkos merényletben Észak-Nigériában, amelyet a Boko Haram iszlamista terroristacsoport egy női tagja követett el egy katonai bázis ellen.

A Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban történt merényletet követő sikertelen támadásában a Boko Haram női tagjai is részt vettek – közölte egy katonai forrás csütörtökön.

A támadást szerda alkonyatkor intézték a nigériai hadsereg egy támaszpontja ellen. Az akciót a katonák sikeresen visszaverték. Az azt megelőző öngyilkos robbantásban nigériai katonák és fiatal polgárőrök veszthették életüket.

Szemtanúk állítása szerint a Boko Haram fegyveresei új taktikát alkalmaztak a menekülésre. A csoport menekülés közben a női tagokat hátrahagyta, hogy emberi pajzsként biztosítsák a férfiak visszavonulását. “Miközben üldöztük a Boko Haram férfi tagjait, a női harcosok felénk rohantak. Sokan azt hittük, hogy ők is a Boko Haram elől menekülnek…” – mondta az egyik forrás.

Az eset miatt a hatóságok egy napos kijárási tilalmat rendeltek el Maiduguriban. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik