Nagyvilág

Polgárháborús mocsárba süllyed Burundi

Az egyik fél szerint puccs van, náluk a hatalom, a másik fél szerint nem történt semmi, náluk a hatalom. Közben lőnek egymásra.

Rivális csoportok vívnak fegyveres harcot a burundi főváros, Bujumbura kulcsfontosságú épületeiért egy ellentmondásos puccskísérletet követően – írja a BBC. A rádiónál vannak a leghevesebb harcok, emiatt hol van, hol nincs adás. A legfontosabb pontokat állítólag Pierre Nkurunziza elnök – akinek nem feltétlen alkotmányos elnökválasztási újraindulási szándéka robbantotta ki a konfliktust – katonái ellenőrzik, de a felkelők szerint ők irányítanak.

Arról, hogy Nkurunziza elnök hol van, nincs egyértelmű információ: a puccs előtt elutazott a tanzániai fővárosba épp azért, hogy nemzetközileg próbálják rendbetenni a helyzetet Burundiban. A rádió, amiért a felkelők harcolnak, korábban bemondta az elnök üzenetét, amiben megköszöni az érte harcoló katonáknak a támogatást és megbocsátást ígér azon lázadóknak, akik megadják magukat.

A rádió jelenleg az egyetlen országos médium, miután a két nagy kereskedelmi rádiót leállították, sőt az egyik épületét fel is gyújtották. Mindenesetre a BBC Afrique forrásai szerint az elnöki palotát, a rádióállomást, a repteret és Bujumbura központját a karhatalom erői őrzik. A BBC tudósítói is a kormány állításait támasztják alá, kiemelve, hogy a reptér is üzemel.

A puccsot amúgy Godefroid Niyombare tábornok jelentette be, mondván a tömegek ellenzik Nkurunziza elnök harmadik ciklusát, így leváltják őt. Ezrek mentek ki az utcákra ünnepelni. Burundiban április 26 óta tartanak a zavargások az elnök újraválasztási vágyai miatt, eddig 20 ember halt meg és ezrek menekültek a biztonságosabbnak gondolt szomszéd országokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik