Nagyvilág

Philadelphiai vonatbaleset: újabb holttestet találtak

vonatbaleset philadelphiában (Array)
vonatbaleset philadelphiában (Array)

Nyolcra emelkedett a vonatszerencsétlenség áldozatainak száma - közölte csütörtökön a város tűzoltóparancsnoka.

A halottat egy keresőkutya találta meg a szerelvény első kocsijában. A vonat 200 utasa orvosi segítségre szorult, 43-at közülük továbbra is kórházban kezelnek. Nyolcuk állapota súlyos, de az orvosok szerint mindannyian fel fognak épülni.

Michael Nutter polgármester tájékoztatása szerint mindenkit megtaláltak, aki a szerelvényen utazott. A New York-i magyar főkonzulátus csütörtök délelőttig magyar sérültről nem értesült. Az Origónak Sinkovics Ede képzőművész szerdán elmondta, hogy ő is a vonat utasa volt, de sérülésről nem számolt be.

 
Fotó: Europress 

Az Amtrak vasúttársaság hét kocsiból álló személyszállító szerelvénye, amelyen 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, több mint 170 kilométeres sebességgel érkezett egy kanyarodó pályaszakaszhoz, amelyen óránként 80 kilométeres a maximális megengedett sebesség. A kisiklott vonat egy kocsija a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.

A mozdonyvezető, a 32 éves Brandon Bostian használta ugyan a vészféket, de csak 164 kilométeres sebességre sikerült lassítania a szerelvényt. Ügyvédje az ABC televíziónak kijelentette, hogy Bostian, aki még nem tett vallomást a rendőrségnek, agyrázkódást kapott és nem emlékszik a balesetre, csak arra, hogy a kisiklás után a mobilján segítségért telefonált. A mozdonyvezetőtől vérmintát vettek.

Philadelphia és New York között csak a jövő héten áll vissza a teljes mértékben a közlekedés. Az érintett pályaszakaszt az Amtrak még nem szerelte fel azzal a rendszerrel, amely GPS és egyéb vezeték nélküli automatizált technológia segítségével le tudja fékezni a túl gyorsan haladó vonatokat.

Az amerikai képviselőház költségvetési előirányzatokért felelős bizottsága szerdán úgy döntött, hogy a következő pénzügyi évre az idei 1,39 milliárdról 1,14 milliárd dollárra csökkenti az Amtraknak nyújtott támogatást. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön közölte, hogy a vasúttársaság “megfelelő” támogatásban fog részesülni és a közlekedésbiztonságra szánt kiadásokat nem kurtították meg.

A bizottság elvetette azt a demokrata párti indítványt, amely a támogatás 2,45 milliárd dollárra történő emelését szorgalmazta. Az Amtrak köztulajdonban lévő, profitorientált, országos vasúti társaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik