Nagyvilág

Lelőtték a fegyvereseket, akik külföldieket ejtettek túszul Kabulban

kabul (Array)
kabul (Array)

Rajtaütöttek egy nyugati mulatságon. Hiába volt rajtuk robbanómellény, nem aktiválták.

Az afgán rendőrség megölte azt a néhány fegyverest csütörtök hajnalban, aki megtámadott egy általában külföldiek látogatta kabuli vendégházat, és túszokat ejtett ott. A támadásban meghalt öt vendég, köztük egy amerikai és két indiai állampolgár. Az akciót a tálib felkelők vállalták magukra.

A fegyveresek szerda este támadták meg az afgán főváros egyik előkelő negyedében lévő vendégházat, amelyben mintegy hetvenen, leginkább külföldiek – főleg indiaiak és törökök – ünnepséget tartottak. A támadás egy robbanással kezdődött, majd a fegyveresek behatoltak és túszul ejtették a bent lévőket.

A riasztott rendőrök körbezárták az épületet, tűzpárbajba bocsátkoztak a támadókkal, és közben kimentettek onnan 16 embert. A tűzpárbajnak hét órával később, hajnalban lett vége a támadók halálával – közölte hírügynökségekkel egy rendőrparancsnok, hozzátéve, hogy mindegyikükön robbanómellény volt, de nem próbáltak működésbe hozni ezeket. A vendégek közül további hat megsebesült.

A kabuli amerikai és az indiai nagykövetség megerősítette, hogy egy amerikai, illetve két indiai meghalt a túszdrámában. Kilétükről bővebbet nem árultak el. Két halálos áldozatnak az állampolgárságát egyelőre nem közölték az afgán hatóságok.

A támadás elkövetőjeként az afganisztáni tálib lázadók jelentkeztek, akik korábban több hasonló akciót hajtottak már végre. Közleményükben azt írták, hogy harcosaik “öngyilkos küldetést” hajtottak végre a vendégház ellen. A támadást úgy tervezték, hogy “fontos embereket, közük amerikaikat” öljenek meg a vendégházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik