Nagyvilág

Az USA benne lenne a szír repüléstilalmi zónában

sziria(210x140).jpg (Array)
sziria(210x140).jpg (Array)

Obama a közel-keleti arab államokat nyugtatgatta Iránnal kapcsolatban, de egy fontos infót is elejtett.

Barack Obama amerikai elnök tájékoztatta az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) vezetőit az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások menetéről – közölte csütörtökön a Camp David-i elnöki üdülőben újságírókkal Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Rhodes szerint az Egyesült Államok üdvözölné, ha a GCC-tagállamok – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar – támogatnák a megegyezést. A Perzsa-öböl menti arab államok vezetői korábban többször is aggodalmaskodtak azért, mert egy megállapodás a térség destabilizálására sarkallhatja Teheránt. A jelen lévő országok egyike sem adta jelét, hogy katonai célú nukleáris programba akarna kezdeni – válaszolt Rhodes egy kérdésre

Elmondta, a Fehér Ház nyitott arra, hogy repüléstilalmi zónát hozzanak létre a szíriai konfliktus csillapítása érdekében. Hozzátette, hogy ez nem jelentene megoldást a városokban folytatott harcokra. A tanácsadó szerint a Fehér Ház nem kapott olyan, független forrásokból is megerősített jelentéseket, amik szerint ismét vegyi fegyvert vetettek volna be Szíriában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik