Nagyvilág
tűzlépcső (Array)

Újabb jelkép tűnik el New Yorkból

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 13. 13:59

Elbontják a házak falán kívül futó fém tűzlépcsőket: feleslegesek és veszélyesek.

Szép lassan eltűnnek New Yorkból a házak falán kívül elhelyezett tűzlépcsők – ahogy az épületeket felújítják, más megoldásokat keresnek arra, hogy vészhelyzetben ki tudják menekíteni a lakókat.

„Kihalnak, mint a dinoszauruszok” – mondta a New York Postnak a városi tűzoltóság szóvivője, aki szerint sokkal jobb megoldást jelentenek az épület belsejében kialakított tűzbiztos lépcsőházak. „A tűzlépcsők csúnyák, nem is illeszkednek az épületekhez” – ezt pedig már egy építész mondta, aki több ház felújításában, így a régi tűzlépcsők eltüntetésében is részt vett. Joseph Pell Lombardi felidézte: a tűzlépcsők utólag épültek a régi házakhoz, főleg a huszadik század első felében.

A fém tűzlépcsőket egy 1911-ben történt szörnyű tűzeset tette szükségessé – akkor egy házból 146-an nem tudtak kimenekülni és bennégtek. A ’60-as években viszont már sokkal jobb megoldások születtek, 1968-tól meg is tiltották, hogy az épületek homlokzatára újonnan erősítsenek tűzlépcsőt.

A régi tűzlépcsők veszélyesek is: a lap emlékeztet a márciusi New York-i gázrobbanásra, amikor egy nő menekülni próbált, de beragadt a lehúzható létra, amit alig tudott kiszabadítani. Télen ráadásul a fémszerkezeteket beborítja a hó és a jég, csúszóssá válnak és még inkább beszorulnak a lecsúsztatható elemek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.