Nagyvilág

Újabb jelkép tűnik el New Yorkból

tűzlépcső (Array)
tűzlépcső (Array)

Elbontják a házak falán kívül futó fém tűzlépcsőket: feleslegesek és veszélyesek.

Szép lassan eltűnnek New Yorkból a házak falán kívül elhelyezett tűzlépcsők – ahogy az épületeket felújítják, más megoldásokat keresnek arra, hogy vészhelyzetben ki tudják menekíteni a lakókat.

„Kihalnak, mint a dinoszauruszok” – mondta a New York Postnak a városi tűzoltóság szóvivője, aki szerint sokkal jobb megoldást jelentenek az épület belsejében kialakított tűzbiztos lépcsőházak. „A tűzlépcsők csúnyák, nem is illeszkednek az épületekhez” – ezt pedig már egy építész mondta, aki több ház felújításában, így a régi tűzlépcsők eltüntetésében is részt vett. Joseph Pell Lombardi felidézte: a tűzlépcsők utólag épültek a régi házakhoz, főleg a huszadik század első felében.

A fém tűzlépcsőket egy 1911-ben történt szörnyű tűzeset tette szükségessé – akkor egy házból 146-an nem tudtak kimenekülni és bennégtek. A ’60-as években viszont már sokkal jobb megoldások születtek, 1968-tól meg is tiltották, hogy az épületek homlokzatára újonnan erősítsenek tűzlépcsőt.

A régi tűzlépcsők veszélyesek is: a lap emlékeztet a márciusi New York-i gázrobbanásra, amikor egy nő menekülni próbált, de beragadt a lehúzható létra, amit alig tudott kiszabadítani. Télen ráadásul a fémszerkezeteket beborítja a hó és a jég, csúszóssá válnak és még inkább beszorulnak a lecsúsztatható elemek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik