Nagyvilág

Sokkoló adat: az egyiptomi asszonyok 92 százalékát megcsonkították

egyiptomi nő (Array)
egyiptomi nő (Array)

Vallási okok és népi hiedelmek miatt metélik körül a nőket – ráadásul sokszor a higiéniai szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával, akár törött üvegdarabbal is.

Egyiptomban a házas nők 92 százaléka esett át körülmetélésen – közölte a sokkoló adatot a Daily Mail. Az egyiptomi egészségügyi miniszter elmondta: az adatok a 15 és 49 év közti nőkre vonatkoznak, az arány a falvakban a legmagasabb. A legtöbb nő 9 és 12 éves kora közt esik át a csonkolásoin, a beavatkozásoknak kevesebb mint harmadát végzik orvosok.

A házas egyiptomi nők 30 százaléka véli úgy, hogy be kellene tiltani a körülmetélést, több mint felük viszont kitart emellett, vallási indokokat említve. Hivatalosan egyébként betiltották az országban ezt a beavatkozást, de attól még ugyanúgy elvégzik. Idén egy egyiptomi orvost két év börtönre ítéltek, mert az általa végrehajtott csonkolásba belehalt egy 13 éves lány.

A női körülmetélést egyes kultúrák a nővé érés jelképének tekintik, sőt, tisztátlannak tekintik, aki nem esett át rajta. Becslések szerint évente hárommillió lányt csonkítanak meg, ebből 23 ezret Angliában. Elképesztő körülmények közt végzik el a beavatkozást, a higiéniai szempontok teljes mellőzésével, sokszor konyhakéssel, ollóval, sőt törött üvegdarabbal. A sebek életre szólóan elfertőződhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik