Nagyvilág

Pakisztán végig tudhatta, hol van bin Laden

A krimi történetét továbbszövik: amerikai újságírók szerint sok minden másként történt az al-Kaida vezérével, mint ahogy a Fehér Ház állítja.

Több ismert és nagynevű riporter is megerősítette Seymour Hersh információit Oszama bin Laden gyanús halálával kapcsolatban – írja a Gawker. A lap szerint olyan is akad, aki 2011-ben már tudta mindezeket (legalábbis ezt állítja), és most plágiummal vádolja Hersh-t. Mindeközben a Fehér Ház összeesküvés-elméletnek tartja az egészet.

Carlotta Gall, a New York Times újságírója Afganisztánban szintén elegendő bizonyítékot szerzett arra, hogy kimondhassa: Pakisztán nemhogy tudta, hol van bin Láden, hanem a 2011-es likvidálása előtti években szándékosan rejtegette őt Abbottabadban. Később kiderült, egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő árulta el a CIA-nak, hol tartózkodik az al-Kaida egykori vezére. Végül ezt nem közölte az olvasókkal, részben a forrást is védve, részben, mert Amerikában úgysem erősítette volna meg neki senki.

Az NBC-sek szerint három magasrangú amerikai illetékes is megerősítette korábban, hogy pakisztáni őrizet alatt van bin Láden. Az is biztosnak tűnik, hogy nem az amerikaiak gondos nyomozó munkájának eredményeként találtak rá tehát a szakállas vezérre, hanem egy fejpénzre vágyó pakisztáni forrás által (akit amúgy Uszmán Kalidként azonosítanak).

Hersh könyvének további részleteit egyelőre nem erősítették meg mások, így nem tudni, igaz-e, hogy bin Láden nagyon rossz egészségi állapotban volt, amikor berontottak hozzá, hogy védekezni se tudott, amikor szitává lőtték és hogy a maradványait a tenger helyett a Hindukus hegyei közé szórták volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik