Nagyvilág

Görögország nem fogja beperelni Nagy-Britanniát

Akropolisz zárva (Array)
Akropolisz zárva (Array)

Diplomáciával szeretnék visszakapni az Akropolisz kincseit.

Görögország nem pereskedéssel, hanem a diplomácia útján akarja visszaszereznie Nagy-Britanniától az athéni Akropolisz ókori frízeit, az Elgin-márványokat.

A kérdés csak diplomáciai és politikai úton oldható meg, mondta szerdán Nikosz Kszidakisz kulturális miniszter a görög televíziónak adott nyilatkozatában.

“Nem mehetünk bíróság elé minden egyes ügyben, és egy nemzetközi bíróság előtti per kimenetele bizonytalan” – tette hozzá.

A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország 1982 óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. Nagy-Britannia felajánlotta Görögországnak, hogy kölcsönbe kiállításra átadja a kincseket, ám Athén elutasította a felvetést, mondván annak elfogadásával elismerné, hogy a műkincs a British Museum tulajdona.

Görögország egy neves brit ügyvédi irodától kért tanácsot tavaly a kincsek visszaszerzési kísérletében, az ügyvédi csoport tagja volt George Clooney felesége, Amal Alamuddin, aki akkor arról beszélt, hogy Görögországnak nemzetközi bíróság előtt kell követelnie az ókori műtárgyak visszaadását.

Görög sajtóértesülések szerint a brit ügyvédi iroda a hét végén juttatta el a görög kulturális tárcának jelentését, amelynek tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik