Nagyvilág

Vizsgálják a spanyol légi katasztrófa okait

spanyol repülőgépbaleset (Array)
spanyol repülőgépbaleset (Array)

Spanyolország óvakodik attól, hogy elhamarkodott döntéssel rontsa az Airbus hírnevét.

Spanyolország ideiglenesen visszavonja az Airbus A400M típusú szállító repülőgépek repülési engedélyét, amíg nem tisztázódik, hogy mi okozta a múlt vasárnapi sevillai tragédiát, amelyben négy ember életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsebesültek. A védelmi miniszter azt mondta: egyelőre nem tudnak semmit az okokról, de minden óvintézkedést meg kell tenni.

Pedro Morenés hozzátette: minden tiszteletet megérdemel a szerencsétlenül járt gép pilótája, mert egy manőverrel sikerült elkerülnie egy még nagyobb tragédiát: a katasztrófa közelében ugyanis több épület, bevásárlóközpont és ipari park is található.

A spanyol kormány ugyanakkor tart attól, hogy a megalapozatlan híresztelések súlyos gazdasági kárt okoznak a repülőgépgyártásban: az Airbus az országban 50 ezer embernek ad munkát, tevékenysége kiemelten fontos Spanyolország számára. A cég összeszerelő üzeme Andalúziában működik, ahol kiemelten magas a munkanélküliség.

Az Airbus bejelentette: kedden folytatják az A400M típusú katonai gép próbarepüléseit. A spanyol leányvállalat elnöke jelezte: maga is a gép fedélzetén utazik majd. A szerencsétlenül járt gép legelső próbarepülését végezte, fedélzetén a vállalat mérnökeivel és szerelőivel, amikor lezuhant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik