Nagyvilág

Obama beszélt telefonon a szaúdi királlyal

Obama(1)(960x640).jpg (Array)
Obama(1)(960x640).jpg (Array)

Békülgetnek, nincsen harag.

Telefonon beszélt hétfőn Barack Obama amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz al-Szaúd szaúdi király, közölte a Fehér Ház, és igyekezett kisebbíteni az uralkodó azon döntésének súlyát, hogy nem vesz részt az Egyesült Államok és az Öböl menti Együttműködési Tanács tagállamainak eheti Camp David-i csúcstalálkozóján.

A csütörtöki amerikai-öböl menti csúcson az uralkodó helyett Mohamed bin Najef koronaherceg, belügyminiszter és Mohamed bin Szalmán koronaherceg-helyettes képviseli majd Szaúd-Arábiát. Amerikai lapok az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások melletti washingtoni kiállást sejtik a király távolmaradása mögött.

Obama elnök még áprilisban, az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodás napján közölte: találkozóra hívja a GCC vezetőit, hogy eloszlassa az alkuval kapcsolatos aggályaikat. A csúcs egyik fő témája a hat GCC-ország védelmi infrastruktúrájának megerősítése, egyebek között a közös ballisztikus rakétavédelmi rendszer kiépítésére vonatkozó amerikai javaslat megvitatása lesz.

Ben Rhodes, Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese hétfő este közölte, hogy az elnök és az uralkodó a csúcstalálkozóról beszéltek telefonon. Azt mondta, a szaúdi királyban nincs sértettség, nem ezért nem lesz ott a csúcson.

Korábban Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége időzítési gondokkal magyarázta az uralkodó távolmaradását.
Nem lesz ott a csúcson az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Omán uralkodója sem, őket is alacsonyabb rangú vezetők képviselik, Kuvait és Katar emírje viszont várhatóan ott lesz. Ben Rhodes azt mondta, “meg vagyunk győződve arról, hogy a legjobb csapat lesz ott az asztalnál”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik