Nepali-foldrenges(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Nepáli földrengés: száztizenhét embert mentettek ki

Száztizenhét embert menekített ki három, a külvilágtól elzárt településről a súlyos lavinák sújtotta Langtang-völgyben a nepáli hadsereg, közölte egy helyi tisztségviselő.

A kimenekítettek közül 115-en nepáliak, ketten amerikai állampolgárok. Az utóbbiak egy eltűnt hozzátartozójuk után kutattak a Langtang-völgyben.

A három érintett települést, amelyek a külföldi turisták körében népszerű magashegyi túrautak mentén fekszenek, az április 25-i pusztító földrengés, illetve az az által kiváltott lavinák zárták el a külvilágtól.

“Az egész Langtang-völgy egy sziklás és havas romhalmazzá vált a lavinák miatt” – mondta az érintett nepáli közigazgatási egység, Raszuva vezetője, Uddhav Bhattarai.

A lavinák által elsodort holttestek utáni keresést az utóbbi napokban az újabb földcsuszamlások és lavinák miatt többször fel kellett függeszteni. Eddig 128 holttestet találtak meg, de egyes félelmek szerint akár 300 embert is maga alá temethetett a hógörgeteg.

A 7,9-es erősségű, április 25-i földrengés nepáli halálos áldozatainak száma meghaladja a nyolcezret, a sérülteké pedig 17 800-ra nőtt a legfrissebb adatok szerint. Sokakat továbbra is eltűntként tartanak számon.

Az ENSZ számvetése szerint körülbelül 256 ezer épület teljesen megsemmisült, 213 ezer pedig súlyosan megrongálódott. Az országban továbbra is százezrek laknak sátrakban, miután hajléktalanná váltak a katasztrófában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!