Nagyvilág

Így tűnnek el az Európába tartó menekültek

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Nem tudják megmondani pontosan, hányan tűntek el nyom nélkül, de csak idén 1800 menekült holttestére bukkantak a Földközi-tengerben.

Szinte nyom nélkül tűnt el azoknak a menekülteknek a többsége, akik az elmúlt negyedszázadban Európába próbáltak eljutni, de még az előtt életüket vesztették, hogy elérték volna a kontinenst – derül ki az amszterdami szabadegyetem kedden közzétett tanulmányából.

Több adatra lenne szükség

A dél-európai országok hatóságai 1990 és 2013 között összesen 3188 menekült holttestére bukkantak a Földközi-tengerben, miközben csupán az idei év eddigi részében már 1800-an fulladtak vízbe azok közül, akik lélekvesztőkön és csónakokon kíséreltek meg Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről Európába jutni.

A holland beszámoló az első olyan felmérés, amelyben a kutatók a dél-európai országok halálozási nyilvántartásait vizsgálták meg annak érdekében, hogy kiderüljön, hány átutazás közben meghalt menekültet regisztráltak az egyes államok hatóságai.

Thomas Spijkerboer, a tanulmány egyik szerzője úgy vélte, több adatra lenne szükség azoknak a veszélyforrásoknak a természetéről és mértékéről, amelyekkel az Európába tartó menekülteknek szembe kell nézniük.

Csak 40 százalékukat tudták azonosítani

Április 19-re virradóan több mint 800 ember fulladt a Földközi-tengerbe, miután egy illegális menekültekkel zsúfolt, Európa felé tartó hajó elsüllyedt. Ez volt a Földközi-tengeren valaha történt legsúlyosabb ilyen katasztrófa. A hajóbaleset óta az Európai Unió vezetői megegyeztek a tavaly felfüggesztett, Mare Nostrum nevű olasz mentőakcióhoz hasonló, megerősített misszió létrehozásáról.

 
Fotó: MTI / AP 

“Német, holland és brit politikusok korábban azt mondták, a hasonló, kiterjedt missziók buzdítják arra a reményvesztetteket, hogy átkeljenek (a Földközi-tengeren), és ez egyre több halálos áldozatot okoz. Az áprilisi katasztrófa után azonban megváltozott a véleményük” – magyarázta Spijkerboer. – “Ma már arra költenek több pénzt, amiről néhány hónappal ezelőtt azt mondták, életekbe kerülhet. Felelőtlenség ilyen nagy horderejű közpolitikai döntéseket hozni anélkül, hogy megkérdeznék, ténylegesen helyesek-e a feltételezések” – mutatott rá a szakértő.

Kutatók korábban rámutattak, hogy 1990 és 2000 között folyamatosan növekedtek az Európába tartó menekültek halálozási adatai, és azóta nagyjából ugyanazon a szinten maradtak. Spijkerboer hozzátette, hogy ennek a számnak a látszólagos emelkedése a 2011-es arab tavaszt követően a megnövekedett médiafigyelemnek tudható be.

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy az 1990 óta megtalált holttesteknek a hatóságok csupán a 40 százalékát tudták azonosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik