Nagyvilág

Hollande találkozott Fidel Castróval

hollande (Array)
hollande (Array)

A 88 éves politikus sokat beszélt. A francia elnök pedig történelmi figurának nevezte.

Francois Hollande francia elnök kubai látogatásán találkozott hétfőn a kubai forradalom “atyjával”, a 88 éves Fidel Castróval, amit történelmi pillanatnak nevezett újságíróknak nyilatkozva.

A találkozót Castro otthonába szervezték és zárt ajtók mögött tartották meg. Az utolsó pillanatig nem hozták nyilvánosságra még a tervet sem.

“Ott volt előttem egy ember, aki történelmet csinált. Természetesen vita van arról, hogy hol van a helye a történelemben, és hogy miért felelős, de kubai látogatásomon mindenképpen találkozni akartam Fidel Castróval” – mondta Hollande, hozzátéve, hogy vendéglátója sokat beszélt.

Hollande hétfő este találkozott Raúl Castro kubai elnökkel, Fidel Castro öccsével is, aki 2006-ban váltotta bátyját az ország élén. A két államfő először röviden, szívélyes hangulatban beszélt egymással a sajtó nyilvánossága előtt, majd zárt ajtók mögött folytatták a megbeszéléseket. “Arról beszéltek, hogy tiszteletben tartva a másik tempóját és identitását, megerősítik a két ország partneri viszonyát” – közölték a találkozó után Hollande környezetéből. Ezután hivatalos vacsora következett.

Szintén az Elysée-palota egyik tisztségviselője mondta el, hogy Raúl Castro szerint “Franciaországnak fő szerepe lehet a Kuba és az Európai Unió közötti kapcsolat alakításában”.

Még a találkozókat megelőzően Hollande azt mondta, hogy “szükségképpen foglalkozni fog” az emberi jogok témájával, amikor hétfő este találkozik Raúl Castróval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik