Nagyvilág

Orosz sajtó: Kerry és Lavrov Szocsiban találkozhatnak

Szocsiba várják keddre az amerikai külügyminisztert, aki orosz kollégájával fog tárgyalni a Fekete-tenger partján lévő városban - értesült hétfőn a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Szergej Lavrov és John Kerry az ukrajnai, jemeni, szíriai és iráni helyzetet vitatja meg – közölte a hírügynökséggel a név nélkül nyilatkozó diplomáciai forrás. Moszkvában nem várnak áttörést Kerry látogatásától, de igen fontosnak tartják azt – mondta a RIA Novosztyi forrása, aki szerint az Egyesült Államok külügyminiszterének oroszországi útja “nagyon jelképes”.

Moszkvában ugyanakkor azt remélik, hogy a washingtoni kormányzat befolyásos tagja “valami újat, friss szemléletet hoz magával Ukrajnát és a kétoldalú orosz-amerikai kapcsolatokat illetően” – fogalmazott az orosz hírügynökségnek nyilatkozó személy. Utalt rá, hogy John Kerry többször is elhalasztotta a vizitet, “most azonban elszánta rá magát”.

Kihagyott évforduló

Az orosz és az amerikai külügyminiszter múlt vasárnap telefonon beszélt egymással. Megegyeztek arról, hogy a közeljövőben találkoznak, és megvitatják Oroszország és az Egyesült Államok lehetséges közös lépéseit a különböző konfliktushelyzetek rendezésében, valamint áttekintik a kétoldalú kapcsolatok állapotát – közölte az orosz szaktárca. John Kerry “átadta a gratulációt a második világháborús győzelem 70. évfordulója alkalmából”, kiemelve, hogy “az orosz nép és a volt Szovjetunió többi népe jelentős mértékben hozzájárult a nácizmus legyőzéséhez”.

A moszkvai külügyi közlemény szerint Lavrov megjegyezte, hogy “Oroszországban őrzik a hitleri Németország ellen a szövetségesekkel együtt vívott harc szent emlékét”.

A nyugati államok vezetői, így Barack Obama amerikai elnök is távol maradt a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján tartott szombati moszkvai katonai díszszemléről és az ünnepi megemlékezésekről. John Kerry az ugyanezen alkalomból múlt pénteken Párizsban tartott ceremónián vett részt, és francia kollégájával, Laurent Fabiusszel koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírjánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik