Nagyvilág

Óriásira dagadt a New York-i műkörömbotrány

műköröm (Array)
műköröm (Array)

Vészhelyzeti akciótervet hirdetett New York állam kormányzója, mert szörnyű körülmények között dolgoznak a bevándorló körmösök.

Andrew M. Cuomo kormányzó közbelépésére lett szükség, annyira felpörgött az amerikai műkörömbalhé: kiderült ugyanis, hogy legalábbis New York államban nagyon keményen kihasználják a körmösöket. Épp ezért komoly változások következnek az iparágban: egyesével alaposan végigellenőrzik a szalonokat és intézkedéseket hoznak a dolgozók anyagi és egészségi kiszolgáltatottságának enyhítésére. A New York Times cikke szerint ugyanis kevés bérért dolgoznak veszélyes körülmények között: sokféle vegyi anyagot kénytelenek használni.

 

A NY Times robbantotta a körömbombát oknyomozó cikkével, amiben a kemikáliáktól megbetegedett körmösök nyilatkoztak nekik. Sok bevándorló is dolgozik az iparágban, ezért hatnyelvű tájékoztatást is terveznek, többek között spanyol, kínai és koreai nyelven. Ki kell majd rakni a szalonokban egy plakátot a dolgozók jogaival, hogy azok bármikor elolvashassák. Azokat a szalonokat, amik nem tesznek eleget a kötelezettségeknek, bezárják.

Mostantól kötelező lesz a kesztyűhasználat, a maszkhasználat és a megfelelő levegőkeringtetés. A maszkoknál sem lesz elég az egyszerű egészségügyi maszk, mert az nem véd meg a dibutil-ftaláttól, a toluoltól vagy a formaldehidtől, amiket használnak a körmösök. Arra is oda fognak figyelni a hatóságok, hogy sok esetben azért nem tesznek panaszt munkaadóik ellen a bevándorló dolgozók, mert nem tisztázott a státuszuk és félnek a kiutasítástól. Ezért Cuomo jelezte, hogy a szalonokat vizsgáló embereik nem fognak erre kitérni, nem zaklatják majd ezzel a munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik