Nagyvilág

Macedónia lehet a Balkán következő „puskaporos hordója”

macedónia összecsapások (Array)
macedónia összecsapások (Array)

Az ellenzék szerint a kormány el akarja terelni a figyelmet a korrupciós és bűnügyi botrányokról – ez állhat a hétvégi véres fegyveres összecsapás mögött.

A hétvégi macedóniai véres összecsapások nyomán elemzők a Balkán legújabb „puskaporos hordójának” nevezték az országot – áll az MTI összefoglalójában. Szombaton több halálos áldozata volt a macedón rendőrök és albán fegyveresek közt kitört összecsapásnak. Elemzők leginkább a macedón belpolitikai válságban látják a szélsőségesek megjelenésének okát, Gjorge Ivanov államfő pedig arról beszélt, hogy a fegyveres összecsapások oka az, hogy leállt az ország európai integrációja.

Macedónia 2005-ben szerzett EU-tagjelölti státuszt, de a csatlakozási tárgyalások nem kezdődtek el, aminek a legfőbb oka, hogy Görögország ellenzi a balkáni ország ilyen névvel való belépését az EU-ba: a görögök a Macedónia nevet saját történelmi területe megnevezésének tekinti. Gjorge Ivanov ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy többször is figyelmeztetett az integráció elhúzódásának lehetséges következményeire és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy találjanak lehetőséget a csatlakozási tárgyalások folytatására.

Nikola Gruevszki miniszterelnök szerint viszont a Kumanovóban történt támadásnak nincs köze politikai vitákhoz: szerinte terrorcselekményeket akartak elkövetni állami intézmények ellen, hogy destabilizálják az országot. A csoport harcedzett fegyveresekből állt, akik a Közel-Keleten is részt vettek már terrorakciókban – közölte a kormányfő.

Az ellenzék ezzel szemben úgy véli, hogy a támadás csak azoknak állhatott érdekében, akik el akarják terelni a figyelmet a korrupciós és bűnügyi botrányokról. A szociáldemokrata párt vezetője folyamatosan tesz közzé hangfelvételeket, amelyek azt bizonyítják, hogy a kormánypárt több választáson is csalt és törvényellenesen lehallgatta több mint húszezer ember telefonját.

Az albán kormány közleményben ítélte el a történteket: szerintük a hétvégi események veszélyeztetik a Macedóniában élő albánok és a macedónok egyébként is rossz viszonyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik