Nagyvilág

Kubai földre lépett a francia elnök

raul-castro(960x640).jpg (Array)
raul-castro(960x640).jpg (Array)

Utoljára az első világháború előtt járt Kubában francia elnök, Francois Hollande azonban beslisszolt a kubai nyitás résén.

Kubába érkezett Francois Hollande francia elnök vasárnap este, ő az első nyugati vezető, aki a Kuba és az Egyesült Államok közötti diplomáciai nyitás óta idelátogatott. Hollande a francia és az európai érdekek érvényesítéséért látogat a fokozatos gazdasági nyitást végrehajtó Kubába. Indulása előtt elmondta, célja, hogy “Franciaország legyen az első, ami az európai államok nevében kinyilvánítja a kubaiak felé: mellettetek állunk, ha úgy döntötök, hogy megteszitek a szükséges lépéseket a nyitás irányába”. Hollande több mint száz év óta az első francia elnök, aki felkereste Kubát.

Az amerikai és a kubai vezetők tavaly decemberben jelentették be, hogy több mint fél évszázad után helyreállítják országaik között a diplomáciai kapcsolatokat és normalizálni kívánják viszonyukat. Az Egyesült Államokhoz – és Európához – fűződő viszony normalizálása mellett Kuba a szovjet modellre épülő gazdasági berendezkedésének “korszerűsítését” is ígérte.

Hollande Havannában hétfőn találkozik Raúl Castro elnökkel, aki 2006-ban vette át az ország vezetését bátyjától, Fideltől, a kubai forradalom vezetőjétől. A párizsi elnöki hivatal jelezte, hogy Hollande kész találkozni az idősebb Castróval is, Havanna azonban nem erősítette meg, hogy készülne ilyen találkozó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik