Nagyvilág

Fél méter hó esett az USA-ban

havazás bostonban (Array)
havazás bostonban (Array)

Megérkezett az első trópusi ciklon Amerikába, idén szokatlanul korán. Az Ana tornádókat hozott Dél-Dakotába és a középső országrészbe, nagy havazásokat a hegyekbe és persze sok-sok esőt. Halálos áldozat is van.

Jégeső, hó és tornádók is sújtották a hétvégén az Egyesült Államok középső vidékeit, a Sziklás-hegységtől egészen a karolinai partvidékig. Az Ana trópusi vihar – ez az első vihar, amelynek nevet adtak 2015-ben – a dél-karolinai Myrtle Beachnél érte el az amerikai partvidéket. A szárazföldön aztán az Ana trópusi depresszióvá enyhült, de így is áradásokat okozott. Meteorológusok szerint a vihar megérkezésével idén szokatlanul korán kezdődött meg a június 1-től november 30-ig tartó amerikai hurrikánszezon.

Dél-Dakotában kitelepítették a 234 fős Delmont több lakóját, miután a településre vasárnap tornádó csapott le és 20 épületet megrongált – köztük egy újonnan épült tűzoltóállomást és egy templomot -, megszakítva az áram- és vízellátást. Delmontban többen könnyebb sérülést szenvedtek. A texasi Cisco környékén szombaton egy ember meghalt, egy másik pedig életveszélyesen megsérült a forgószélben. (A tornádók évadja általában májusban és június elején van az ország középső régióiban.)

 

A dél-dakotai Fekete-hegységben 25-45 centiméternyi hó hullott. Az előrejelzések szerint a csapadékréteg vastagsága elérheti az 50-60 centimétert is. Colorado déli részéből 46 centiméteres havat jelentettek. Texasból és Arkansasból vasárnap jégesőt jelentettek. A két államban és Oklahomában tornádóveszélyre felhívó figyelmeztetést is kiadtak. Dallas és Forth Worth repülőterein a viharok miatt vasárnap mintegy 100 járatot kellett törölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik