Nagyvilág

A lett légteret kóstolgatták az oroszok

Miközben az oroszok Észak-Európában izmoznak, szerintük az amerikaiak is ott röpködnek az orosz légtér peremén.

Orosz katonai szállító repülőgépet azonosítottak a lett légierő felderítő repülőgépei a Balti-tenger semleges vizei felett – közölte Lettország hadserege hétfőn. Az An-22 típusú gépet Lettország felségvizeihez közel mérték be. A lett védelmi minisztérium szerint tavaly fokozódott az orosz katonai repülők és hajók tevékenysége a lett határhoz közel. A minisztérium szerint a határt az orosz haderő egységei mintegy 250-szer közelítették meg tavaly.

A londoni orosz nagykövetet január végén behívták a brit külügyminisztériumba, hogy felvilágosítást kérjenek tőle a La Manche csatorna fölött, nemzetközi légtérben észlelt orosz katonai gépek tevékenységéről. A gépek ugyanis a brit légtér közelében repültek. Az orosz védelmi minisztérium azt válaszolta, hogy “a légierő összes repülője a nemzetközi jogokkal szigorú összhangban tevékenykedik a semleges tengeri területek felett, és nem sértették meg más országok határait”.

Anatolij Antonov, az orosz védelmi miniszter helyettese márciusban közölte, hogy számításaik alapján Oroszország körül az Egyesült Államoknak és a NATO-tagországoknak mintegy négyszáz katonai létesítménye van. Afganisztánban, ahonnan kivonultak a nemzetközi védelmi erők, továbbra is vannak amerikai támaszpontok. “Gyakorlatilag naponta közelítik meg az orosz határt az Egyesült Államok RC-135 típusú felderítő repülőgépei” – mondta Antonov. Tavaly 137 alkalommal észleltek ilyen típusú repülőgépeket, míg 2013-ban csak huszonkétszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik