Nagyvilág

Vissza kell mennia Hágába Goran Hadzicnak

Goran Hadzic (Array)
Goran Hadzic (Array)

A szerb férfi agydaganatát fogják megvizsgálni.

Vissza kellett térnie hágai börtönébe a beteg Goran Hadzicnak, a horvátországi szerbek egykori vezetőjének, akit háborús és emberiesség elleni cselekményekkel vádol az egykori délszláv háborús bűntettek ügyében ítélkező ENSZ-bíróság.

A Vecernje Novosti című szerb napilap a honlapján számolt be arról, hogy az ideiglenesen szabadlábra helyezett Goran Hadzicnak pénteken, 22 napos szerbiai tartózkodás után vissza kellett térnie Hágába. A lap információi szerint a vádlottnak Hágában megvizsgálják majd a végső stádiumban lévő agytumorját, ezért nem maradhatott tovább Szerbiában.

Zoran Zivanovic, a vádlott ügyvédje a lappal közölte, hogy eleve a május 8-i dátumot jelölték ki arra, hogy Hadzicot visszaszállítsák, korábban azonban nem hozhatták nyilvánosságra ezt az információt. Az ügyvéd szerint már azt is kérelmezték, hogy a vizsgálatok után újra visszatérhessen újvidéki otthonába, ahol folytatódhatna gyógykezelése. Orvosai tavaly novemberben 12-24 hónapot jósoltak neki.

Goran Hadzic az önkényesen kikiáltott Krajinai Szerb Köztársaság elnöke volt. Azzal vádolják, hogy felelősség terheli az 1991 júniusa és 1993 decembere között a horvátországi Kelet-Szlavónia területén a helyi szerb erők által elkövetett gyilkosságokért, kínzásokért, jogellenes fogva tartásért, embertelen bánásmódért, deportálásokért és rombolásért.

A volt krajinai vezetőt csak 2011-ben vették őrizetbe Szerbiában. Ő volt az utolsó szökésben levő a hágai törvényszék által megvádolt 161 személy közül. Hadzic a per hivatalos kezdetét megelőző eljárás során ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban. Pere 2012 októberében kezdődött, a vád tavaly áprilisban fejezte be a bizonyítási eljárást, a védelem pedig júliusban kezdte meg a bizonyítékok felmutatását. A tervek szerint leghamarabb az idei év végén születhet ítélet ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik