Nagyvilág

Öt rendőr halt meg a macedóniai összecsapásokban

macedón rendőrök (Array)
macedón rendőrök (Array)

Az albán fegyveresekkel vívott harcoknak nagyjából harminc sebesültje is van.

A legfrissebb hírek szerint már legalább öt halálos áldozata van a Macedónia északi részén kitört összecsapásoknak, amit albán fegyveresekkel vívtak a macedón rendőrök – közölte az MTI. A macedón belügyminiszter elmondása szerint nagyjából harminc rendőr sebesült meg a koszovói határ közelében, a fővárostól 40 kilométerre északra fekvő Kumanovo városában kitört tűzharcokban. 

Gordana Jankulovszka tájékoztatása szerint az albán fegyveresek közül is több életét vesztette, részleteket erről azonban nem hozott nyilvánosságra.

A szombat hajnalban kitört lövöldözés négy órán át tartott egy illegálisan felhúzott lakótelepen, az összecsapások során egy ház leégett. A város egy részét a rendőrség különleges egységei lezárták, hosszú ideig gépfegyverropogás és legalább egy robbanás hallatszott, és helikopterek köröztek az összecsapások helyszíne fölött.

A macedón belügyminisztérium csak annyit közölt az akcióról, hogy korábban szerzett értesülések alapján műveletet indítottak egy fegyveres csoport ellen.

Két héttel ezelőtt magukat a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjainak nevező fegyveres támadók foglaltak el egy rendőrkapitányságot az ország északi, javarészt albánok lakta részén. Az UCK korábban hosszú ideig harcolt a macedón kormány ellen, aminek az albánok és Szkopje között megkötött 2001-es békemegállapodás vetett véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik