Nagyvilág

Merkel: Továbbra sincs tűzszünet

angela merkel (angela merkel)
angela merkel (angela merkel)

A német kancellár szerint Putyinnak kicsit jobban oda kéne hatnia.

Továbbra sincs tűzszünet Ukrajnában, mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, annak ellenére, hogy hivatalosan február végén lépett életbe az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti, a Kelet-Ukrajnában zajló konfliktus rendezését célzó, második minszki megállapodás.

Merkel szerint súlyos visszaesés tapasztalható Németország és Oroszország együttműködésében a Krím félsziget “nemzetközi jogba ütköző” elcsatolása óta. A kancellár ezért arra kérte Putyint, hogy erőteljesebb közvetítőként lépjen fel a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

Emellett a német kormányfő az ukrán válságban érintetteket a minszki megegyezés betartására szólította fel.
Az orosz elnök a harcoló felek közötti közvetlen párbeszédet sürgette. Szerinte a jelenlegi kijevi vezetés “alkotmányba ütköző módon buktatta meg” Viktor Janukovics ukrán elnök kormányát.

Putyin elismerte, hogy az ukrajnai események miatt az orosz-német viszony “nem a legjobb időszakát” éli, ugyanakkor “partnerként és barátként” beszélt Németországról, és úgy vélte, az oroszok “ott mindig barátokra és követőkre találtak”.
Egy nappal a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai ünnepségeket követően az orosz elnök megjegyezte, a Szovjetunió a második világháborúban nem Németország, hanem a náci rezsim ellen küzdött.

Az orosz elnök úgy vélte, maga Németország volt a világháború első áldozata, és emiatt “teljesen természetesnek” tartja, hogy Merkel Moszkvába utazott és lerótta tiszteletét az áldozatok emléke előtt.

Merkel Moszkvába érkezése után Putyinnal együtt megkoszorúzta a Vörös tér közelében lévő Sándor kertben az ismeretlen katona sírját. Ezután a két vezető tárgyalóasztalhoz ült, majd közös sajtótájékoztatót tartott.

Vlagyimir Putyin egy nappal korábban ugyanott virágokat helyezett el más országok vezetőivel együtt a győzelem napi ünnepségek keretében rendezett katonai parádé után.

Moszkva Ukrajna-politikája miatt az Európai Unió vezetői nem voltak jelen a katonai díszszemlén, de az ezt követő eseményen, az ismeretlen katona sírjánál már többen közülük részt vettek, így a cseh elnök és a szlovák miniszterelnök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik