Nagyvilág

Meghalt Kenan Evren

Kenan Evren (Array)
Kenan Evren (Array)

A 97 éves török politikus az 1980-as katonai államcsíny vezetője volt, aki a hatalomátvételt követően kilenc évig vezette Törökországot.

A 97 éves politikust egy ankarai kórházban érte a halál szombaton az Anatolia török hírügynökség jelentése szerint. Evren tábornoki rangban irányította a szeptemberi puccsot, amellyel a hadsereg megbuktatta Süleyman Demirel konzervatív kormányát. A miniszterelnököt, a baloldali ellenzéket vezető Bülent Ecevitet és számos vezető politikust bebörtönöztek.

Különösen brutális módon lépett föl a hadsereg a baloldaliak, az értelmiségiek és a kurdok ellen; 650 ezer embert tartóztattak le, több tízezret megkínoztak, több százat megöltek.

Evren elnöksége alatt lépett hatályba a hadsereg megbízásából kidolgozott alkotmánynak az a passzusa, amely büntetlenséget biztosított a fegyveres erők tagjainak. Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő azonban még miniszterelnökként alkotmányreformot kezdeményezett, amelyet 2011-ben népszavazással erősíttetett meg, s ennek nyomán megszűnt a katonák büntetlenségét garantáló cikk.

Kenan Evrent 2012-ben bíróság elé állították, és 2014-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték az államcsínyben játszott szerepéért. Ugyanilyen büntetést kapott Tahsin Sahinkaya, aki a légierő parancsnoka volt. Evren a per során kitartott amellett, hogy a puccs szükséges volt a politikusok tehetetlenkedése miatt, és közölte, hogy újra ugyanezt tenné hasonló helyzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik