Nagyvilág

Tíz óra munkát írna elő a menekülteknek Dánia

A szocdem kormány javaslata szerint csak akkor kapna egy menekült ellátást az államtól, ha dolgozna. Mindegyik párt bírálta a javaslatot, bár a populisták csak azért, mert szerintük tőlük csente a kormány az ötletet.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök szociáldemokrata pártja olyan törvénymódosítási javaslatot terjesztett elő, ami szerint az országba érkező menekülteknek, illetve az integrációs program résztvevőinek ezentúl legalább heti tíz órát kellene dolgozniuk azért az ellátásért cserébe, amit Dániában kapnak. A kormányfő újévi üzenetében beszélt először erről, a javaslatot terjesztették most elő a koppenhágai parlamentben. A kormányzat azt szeretné, ha a szabályozás júliustól életbe lépne.

A szociáldemokraták javaslatát több párt is bírálta. A kormánykoalíciót támogató Vörös-Zöld Szövetség például azt kifogásolja, hogy előzetesen nem állapodtak meg a menekülteknek adandó fizetségről. A legnagyobb ellenzéki párt, a Liberálisok is ellenzik a javaslatot, a populista Dán Néppárt viszont még azzal is megvádolta a legnagyobb kormánypártot, hogy az ő ötletüket vette át.

Az új szabály csak azokra vonatkozna, akiket “munkaképes” kategóriába sorolnak, ebben jelenleg a menekültek 3 százalékát, 250 embert sorolnak. Az érvényes szabályok szerint a menekültek kapnak néhány eurónyi napidíjat a befogadó állomáson. Ha valamely munkáltató alkalmazza őket, akkor ez megkönnyíti számukra, hogy megkapják a letelepedési engedélyt. A menekültek, akiknek a kérelme már elbírálás alatt van, részt vehetnek olyan szakképző programokban, amiket a befogadó állomástól független cégek indítottak, részt vehetnek valamilyen humanitárius vagy más önkéntes munkavégzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik