Nagyvilág
magyar-zaszlo(960x640)(1).jpg (Array)

Romániában bárhol, bármikor el szabad énekelni a magyar himnuszt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 08. 10:05

Túlkapás volt emiatt büntetni az erdélyi Magyar Polgári Pártot – mondta ki a román bíróság.

A sepsiszentgyörgyi bíróság ítélete szerint bárhol, bármikor szabad énekelni a magyar himnuszt – írja a Háromszék napilap. A bíróság elsőfokú döntésében érvénytelenítette azt a jegyzőkönyvet, melyben Kovászna megye prefektusa 350 ezer forintnyi bírságot rótt ki a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetére.

A bíróság indoklása szerint a büntetést nem a megfelelő jogi személyre rótták ki: a trianoni megemlékezést, melynek végén – a prefektus által kifogásolt módon – a magyar himnuszt elénekelték, a párt városi szervezete tartotta, a büntetést viszont a megyei szervezetre rótták ki. Ugyanakkor sem a városi, sem a megyei szervezet nem jogi személy, így nem is bírságolható.

A bíróság arra is hivatkozott, hogy a kormányhatározat, amire a prefektus hivatkozott, nem is tartalmaz megkötést más államok himnuszaira vonatkozóan, csak annyit ír elő, hogy a hivatalos ünnepeken fel kell csendülnie a román himnusznak is.

Az ítéletben az is szerepel, hogy jogi személy nem tud himnuszt énekelni, így nem is bírságolható meg ezért. Egy tömegrendezvényt szervező jogi személy ellen csak akkor lehet büntetést kiszabni, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit. Amit nem tilt a törvény, azt tulajdonképpen engedélyezi – áll az indoklásban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.