Nagyvilág

Romániában bárhol, bármikor el szabad énekelni a magyar himnuszt

magyar-zaszlo(210x140)(4).jpg (Array)
magyar-zaszlo(210x140)(4).jpg (Array)

Túlkapás volt emiatt büntetni az erdélyi Magyar Polgári Pártot – mondta ki a román bíróság.

A sepsiszentgyörgyi bíróság ítélete szerint bárhol, bármikor szabad énekelni a magyar himnuszt – írja a Háromszék napilap. A bíróság elsőfokú döntésében érvénytelenítette azt a jegyzőkönyvet, melyben Kovászna megye prefektusa 350 ezer forintnyi bírságot rótt ki a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetére.

A bíróság indoklása szerint a büntetést nem a megfelelő jogi személyre rótták ki: a trianoni megemlékezést, melynek végén – a prefektus által kifogásolt módon – a magyar himnuszt elénekelték, a párt városi szervezete tartotta, a büntetést viszont a megyei szervezetre rótták ki. Ugyanakkor sem a városi, sem a megyei szervezet nem jogi személy, így nem is bírságolható.

A bíróság arra is hivatkozott, hogy a kormányhatározat, amire a prefektus hivatkozott, nem is tartalmaz megkötést más államok himnuszaira vonatkozóan, csak annyit ír elő, hogy a hivatalos ünnepeken fel kell csendülnie a román himnusznak is.

Az ítéletben az is szerepel, hogy jogi személy nem tud himnuszt énekelni, így nem is bírságolható meg ezért. Egy tömegrendezvényt szervező jogi személy ellen csak akkor lehet büntetést kiszabni, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit. Amit nem tilt a törvény, azt tulajdonképpen engedélyezi – áll az indoklásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik