Nagyvilág

Robbantások iraki síita mecseteknél, sokan meghaltak

iraki kormányerők Tikrítben (iszlám állam, tikrít, irak)
iraki kormányerők Tikrítben (iszlám állam, tikrít, irak)

Öngyilkos merénylők robbantották fel magukat két síita mecsetnél Irak északkeleti részén, az eddigi adatok szerint legalább huszonkét ember halálát okozva, közölték a hatóságok.

A legtöbb halálos áldozatot követelő merényletet Balad Ruz városában követték el, ahol egy merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor a pénteki ima után az emberek kijöttek az al-Zahra síita mecsetből. Ezután az odasereglett tömeg közepén egy másik támadó is működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A fővárostól mintegy 70 kilométerre fekvő városban végrehajtott terrortámadásban legkevesebb tizennyolc ember, köztük három rendőr meghalt, negyvenegy pedig megsebesült.

Ugyancsak pénteken az észak-iraki Kánaán nevű településen egy merénylő autójával a Husszein Imám mecsetből távozók közé hajtott, majd felrobbantotta a gépjárművét. Négy ember életét vesztette, tizennyolc megsebesült.

Név nélkül nyilatkozó egészségügyi források megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket. A merényletek elkövetését egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára.

Irakban mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai. A merényleteket gyakorta az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalja magára, amely tavaly június óta Észak- és Nyugat-Irak jelentős részét tartja ellenőrzése alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik