Nagyvilág

Óriási EU-rajongók lettek a románok

A románok kétharmada szerint előnyös volt a belépésük az Unióba, és európai polgároknak is tekintik magukat. Szeretik az utazási szabadságot, az emberi jogokat és a békét, amit az EU biztosít, de azért a bürokráciát csökkentenék.

Növekedett az utóbbi évekhez képest a románok európai elkötelezettsége: már kétharmaduk gondolja úgy, hogy előnyös volt az Európai Unióba való 2007-es belépés – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató felméréséből, amit pénteken ismertetett az Adevarul hírportál. A megkérdezettek 23 százaléka állította ennek ellenkezőjét, 11 százalékuk nem válaszolt – írja az MTI.

A tavalyi méréshez képest három ponttal, 71 százalékra nőtt azok aránya, akik európai polgároknak tekintik magukat, és 23 százalékra csökkent azoké, akik nem. Legtöbbjük – 84 százalék – az Európai Uniót az utazási szabadsággal azonosítja, 73 százalékuk a demokráciával és emberi jogokkal, 72 százalékuk számára pedig az EU a békét is jelenti a szomszéd országokkal.

A megkérdezettek 63 százaléka hozta összefüggésbe az Uniót a gazdasági fejlődéssel, 59 százalékuk a munkahelyekkel, és ugyanennyien a korrupció elleni harccal. A negatív társításokkal – miszerint az EU a Nyugattal szembeni alárendeltséget, az ország politikájába való külső beavatkozást, a gazdaság feletti irányítás és a nemzeti önazonosság elvesztését jelenti, illetve több bürokráciát hoz – a megkérdezettek 39-54 százaléka értet egyet.

A románok 58 százaléka támogatná az euróra való áttérést, egyharmaduk ellenzi. 80 százalékuk egyetértene azzal, hogy Moldova is csatlakozhasson az EU-hoz, és csak 10 százalékuk utasítja el ezt. Miközben a 2014-es európai parlamenti választásokon a legtöbb országban előretörtek az euroszkeptikus pártok, Romániában egyetlen parlamenti párt sem nevezhető Európa-ellenesnek, és az uniós országok között csak Bulgáriában és Litvániában alacsonyabb az euroszkeptikusok aránya, mint Romániában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik