Nagyvilág

Megölték a Charlie-Hebdo-támadás beismerőjét

drón (Array)
drón (Array)

Nászr al-Ánszi volt az az ember, aki elismerte az al-Kaida felelősségét a párizsi terrortámadásokban. Amerikai drón végzett vele és a fiával.

Egy amerikai dróntámadás végzett Nászr al-Ánszival, az arab-félszigeti al-Kaida (AFAK) vezetőjével a CBS News szerint. A hírportál szerint onnan lehet ismerős al-Ánszi, hogy ő jelentette be januárban, hogy a szervezet felelős a Párizs környéki támadássorozatért, aminek a Charlie-Hebdónál történt lövöldözés volt a mélypontja.

A drónok április 21-én csaptak le Jemenben egy csapat harcosra, köztük volt az AFAK ideológiai vezére, al-Ánszi is. A halálát az al-Kaida egyik főnöke, Haled Batarfi is megerősítette egy videoüzenetben. Hozzátette, a vezér fia, Mohammed is meghalt a támadásban. Al-Ánszi az al-Kaida fontos embere volt, a szintén az amerikaiak által megölt Oszama bin Ládennel is szoros kapcsolatot ápolt. Januárban elismerte, hogy a párizsi támadások célpontját is az AFAK választotta ki, ők készítették a terveket és finanszírozták a műveletet.

A jemeni al-Kaida jelenleg eléggé mélyen be van ásva a gondjaiba: az amerikaiak dróntámadásai mellett harcolnak a síita jemeni lázadókkal, a hútikkal is, miközben Jemen lassan szomáliai szintű káoszba süllyed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik