Nagyvilág

Ideggáz nyomaira bukkantak Szíriában

sziria(210x140).jpg (Array)
sziria(210x140).jpg (Array)

Szarin és VX ideggáz nyomaira bukkantak fegyverzetellenőrök egy olyan szíriai létesítményben, amelyet a damaszkuszi rezsim nem jelentett be az ország vegyi fegyvereinek felszámolásával megbízott Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek.

Ezt diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség jelentette be. A mintákban, amelyeket a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei egy szíriai kormányszervnél vettek tavaly decemberben és idén januárban, olyan elővegyületeket mutattak ki, amelyek a hadi célokra is használt mérges gázok előállításához szükségesek.

“Ez elég egyértelmű jele annak, hogy hazudtak arról, mit csináltak a szarinnal. Eddig még nem tudtak megnyugtató magyarázatot adni erre a mintára” – mondta a Reutersnek egyik forrása. Az OPCW szóvivője annyit mondott az értesülésekkel kapcsolatban, hogy a megfelelő időben jelentést fognak közzétenni ellenőreik a Szíriában tapasztaltakról.

2013-ban az Egyesült Államok és európai szövetségesei katonai beavatkozással fenyegették meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miután az év augusztusában Damaszkusz egy külvárosában több száz ember vesztette életét egy vegyifegyver-támadásban. A nyugati országok szerint bizonyíthatóan az Aszadhoz hű kormányerők követték el a támadást, amit Damaszkusz ugyan mindig is tagadott, de a légicsapások elkerülése végett hajlandó volt beleegyezni vegyifegyver-programjának leszerelésébe.

Szíria tavaly 1300 tonna vegyi fegyvert adott át az OPCW és az ENSZ közös missziójának megsemmisítésre, de a hadszíntéren jelentések szerint azóta is több tucatnyi klórgáz-támadás történt. Bár az OPCW ellenőrei megpróbálták kivizsgálni az erre vonatkozó jelentéseket, az Aszad-rezsim diplomáciai források szerint nem engedte őket az állítólagos vegyifegyver-támadások helyszíneire. Ez nyugati diplomaták szerint arra enged következtetni, hogy Damaszkusz nem fedte fel vegyifegyver-programjának teljes egészét az OPCW előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik